ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Постављени темељи бројним променама у образовном систему

Министaр прoсвeтe, науке и технлошког развоја Млaдeн Шaрчeвић је, сумирајући резултате у првих сто дана рада,  истакао да су постављени темељи бројним променама у образовном систему и поручио да је у  наредних сто дана пред Министарством много посла на свим нивоима образовања, од предшколског до високог.

Када је реч о предшколском образовању министар је најавио улагања у нове објекте.

„Кредит од Светске банке у износу од 50 милиона долара биће у највећој мери усмерен на оне средине у којима је мали обухват деце у предшколском образовању. Истовремено ће у Београду  тећи процес оптимизације свих установа: школа, вртића, института. На тај начин главни град ће добити 4.000 места за нове предшколце,  биће решени просторни проблеми Спортске гимназије, Политехничке школе, неких музичких, балетских школа али и факултета“, рекао је министар. Осим повећања предшколских капацитета Шарчевић је најавио и промену наставног програма за предшколце, у којем ће акценат бити на раном развоју, а не на чувању деце.

У основном образовању Министарство наставља рад на осавремењавању наставе, почевши од информатике, спорта и техничког образовања са предузетничком компонентом.

„Мењаћемо наставне програме у циљу растерећења ученика од онога што је непотребно“, рекао је Шарчевић. Када је реч о средњим школама акценат Министарства је на дуалном образовању али и реформи гимназија. „С обзиром да једна трећина школа има лоше оцене на спољашњој евалуацији неопходна је обука и лиценцирање директора. Новац за ту намену предвиђен је Предлогом закона о буџету за 2017. годину и тај процес почиње већ у јануару“, истакао је министар.

Као део тима за унапређење ИТ сектора, Министарство просвете, науке и технолошког развоја већ је почело са спровођењем Акционог плана који има за циљ повећање броја ИТ стручњака.

„Почели смо разговоре са деканима факултета на којима се школују ИТ стручњаци. План је да се за следећу академску годину повећа квота уписа на буџет за 700“, рекао је Шарчевић.

Од пролећа ће бити уведен модел комбинованог финансирања науке, пројектно и буџетско, који ће уважити потребе друштвених науке и младих истраживача, најавио је министар истичући да ће Србија ускоро имати и Регистар истраживача. Привремени модел ће трајати две године, рекао је министар.

Министар је истакао да је у току рад на изради системских закона а да би највероватније на лето 2017. године требало коначно да буде завршен и Закон о националном оквиру квалификација.

 

Loading