ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан Меморандум о разумевању са Институтом Материја медика Кинеске академије наука из Шангаја

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић потписао је јуче Меморандум о разумевању о сарадњи у образовању са Институтом Материја медика Кинеске академије наука из Шангаја.

Овај Меморандум ствара одличне услове за остваривање сарадње у области науке и образовања између наше две земље и представља наставак успешне сарадње између Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ (ИБИСС) и Шангајског института Материја медика, Кинеске академије наука, који је резултирао недавним формирањем заједничке кинеско-српске лабораторије за природне производе и откриће нових лекова. Иако у свету има већ око 50 оваквих лабораторија, ово је прва таква лабораторија у Србији и једина у региону, па је она подстрек за даљу научну сарадњу. Значај овог Меморандума још је већи када се знају да су његови циљеви –  развој кадрова у области испитивања природних лекова и безбедности хране“,  истакао је министар Ружић.

Он је рекао да је недавно формирање ове лабораторије од изузетног значаја за Републику Србију и балкански регион и велики корак у јачању сарадње Народне Републике Кине и Србије.

Према речима министра Ружића, Министарство просвете, науке и технолошког развоја учиниће све да се кроз овај Меморандум промовишу и подстичу програми уписа, односно одлазак студената на мастер и докторске студије на Шангајски институт, организовање летњих кампова за студенте из НР Кине и Србије,  програми обука и размена студената и истраживача, као и други облици сарадње у области високог образовања и науке.

 

Loading