ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан Меморандум о разумевању Владе Републике Србије и Владе Швајцарске о имплементацији пројекта “Технопарк Србија 2“

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић и амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге потписали су данас у Научно технолошком парку Меморандум о разумевању Владе Републике Србије и Владе Швајцарске о имплементацији пројекта “Технопарк Србија 2 – подстицање извоза кроз развој технолошких паркова”.

Влада Швајцарске донираће у наредне четири године 3,75 милиона швајцарских франака за подршку развоју иновација и ширење мреже научно-технолошких паркова у Србији кроз пројекат “Технопарк Србија 2 – подстицање извоза кроз развој технолошких паркова”.

Министар је изразио захвалност Влади Швајцарске и рекао да му је изузетно драго што има прилику да у име Владе Републике Србије потпише овај Меморандум којим ће бити унапређени услови за даљи развој мреже научно-технолошких паркова у Србији.

Он је оценио да Научно технолошки парк у Београду добро функционише и да има значајну улогу у подстицању иновација и унапређењу предузетништва.

Што се тиче развоја осталих научно-технолошких паркова у Републици Србији, ту смо направили изузетан искорак:  градимо научно-технолошке паркове у Новом Саду и Нишу, уз додатне објекте за НТП Чачак и НТП Београд. Очекујемо да технолошки паркови у овим градовима буду успешни као овај на Звездари и зато нам је тако значајна ова  подршка швајцарске владе – како би што пре постигли тај ефекат, рекао је министар.

Циљ пројекта је унапређење конкурентности и повећање извоза високотехнолошких компанија из Србије. Пројекат се надограђује на претходни, финансиран такође од швајцарске владе, уз чију подршку је успостављен и развијен први функционални научно-технолошки парк у Србији – Научно-технолошки парк Београд, у коме се сада развија више од 70 стартап и технолошко развојних компанија. Током реализације новог пројекта, захваљујући постигнутим резултатима, модел, знање и искуство НТП Београд биће пренети у Ниш и Чачак како би се помогао развој научно-технолошких паркова у овим градовима и како би се оспособили да подрже развој иновација у својим регионима.

О значају пројекта говорили су амбасадор Швајцарске Филип Ге и в.д директора НТП Београд Гордана Даниловић Грковић.

Loading