ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан Посебан колективни уговор за запослене у установама предшколског васпитања и образовања

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић потписао је данас Посебан колективни уговор за запослене у установама предшколског васпитања и образовања чији је оснивач Република Србија, Аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе са председницима репрезентативних синдиката – Љиљаном Киковић, председницом Самосталног синдикат предшколског васпитања и образовања Србије, мр Валентином Илић, председницом Синдиката образовања Србије и др Томиславом Живановићем, председником Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“ .

Посебним колективним уговором (ПКУ), који је потписан први пут у овој делатности на јединствен начин се уређују права, обавезе и одговорности запослених из радног односа, поступак измене и допуне овог уговора, начин решавања спорних питања, као и међусобни односи уговорних страна.

У разговору са председницима репрезентативних синдиката, после потписивања ПКУ,  министар Шарчевић је указао на неопходност наставка сарадње у изради законских прописа, а посебно новог Закона о основама система образовања и васпитања, како би се унапредио статус делатности предшколског васпитања који чини важан део јединственог образовног система у Србији.

Имајући виду мултифункционалну делатност предшколских установа, министар је  истакао и значај јачања сарадње са министарствима здравља, за рад, запошљавање и социјална питања, финансија и државне управе и локалне самоуправе.

„Тражимо заједничка решења која ће бити ефикасна у циљу подизања квалитета образовања и васпитања у Републици Србији. Са другим ресорним министарствима настојаћемо да пронађемо дугорочна и одржива решења у делатности предшколског васпитања и образовања“, рекао је министар Шарчевић.

Loading