ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан Протокол о наставку научно- технолошке сарадње Србије и САД

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и амбасадор САД Ентони Годфри потписали су данас у Идвору Протокол о наставку научно-технолошке сарадње две земље.

У родном Идвору научника, проналазача, професора на Универзитету Колумбија и почасног конзула Србије у САД, нашег и вашег Михајла Пупина ставили смо данас потпис на овај значајан документ који омогућава наставак сарадње наших и америчких научника“, рекао је министар Ружић. Он је подсетио да није случајно што је баш данас потписан овај документ.

На данашњи дан, 3. марта 1915. године основан је Национални саветодавни одбор за аеронаутику, чији је члан био и Пупин. Та институција била је претходница Националне ваздухопловне и свемирске администрације – НАСА“, казао је он. Ружић је подсетио да Србију и САД нераскидиво повезују научници као што су Никола Тесла и Михајло Пупин, којима је Америка била друга домовина.

Он је навео и да је добра билатерална сарадња Србије и САД веома значајна за напредак и стабилност целог региона.

Министар Ружић оценио је да су билатерални односи две земље добри и пријатељски, што је важно за напредак и стабилност целог региона. Он је као значајан сегмент те сарадње навео научно-технолошку сарадњу.

Према његовим речима, обе земље имаће бенефите од продужетка важења овог споразума. То ће научницима из Србије и САД омогућити, између осталог, да наставе да заједнички раде на новим пројектима, открићима и истраживањима. Осим тога, ствара се додатни простор и за сарадњу научних институција и универзитета из ове две земље.

Његова екселенција, амбасадор Годфри изјавио је да се непрекинути ланац сарадње САД и Србије у науци и технологији наставља од Пупиновог рада пре више од једног века до данашње НАСА-е, када је Београђанка помогла да најновија свемирска летелица буде послата на Марс.

Овај оквирни споразум унапређује сарадњу између научника и академика такође у многим другим областима, од медицине до археологије до науке о клими и шире. Искрено захваљујем министру Ружићу и његовом тиму на блиској сарадњи која нам је омогућила да наставимо ово драгоцено партнерство“, рекао је Годфри.

Претходни Споразум Владе Сједињених Америчких Држава и Владе Републике Србије о научној и технолошкој сарадњи потписан је у Вашингтону 23. априла 2010. године.

 

Loading