ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан Споразум о оснивању Заједничког тела за координацију активности у области успостављања и дистрибуције образовних сервиса из области културе

Mинистар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и министар културе и информисања Владан Вукосављевић  потписали су данас Споразум о оснивању Заједничког тела за координацију активности у области успостављања и дистрибуције образовних сервиса из области културе.

Министри су констатовали да је потписивање овог Споразума само почетак успешне сарадње између два Министарства.

Данашњи акт је да направимо природни савез, односно да кренемо да електронски представљамо разна културна добра, јер ће на тај начин млади из Србије моћи да препознају дела када се нађу у прилици да стоје испред њих, рекао је министар Шарчевић.

Наше установе културе су некада недоступне младим људима који или немају новца да дођу да их обиђу или немају основну слику коју би требали да стекну и пре него што посете одређену културну установу, нагласио је  Шарчевић и додао да је овај пројекат значајан управо зато што се бави виртуелним приказом културног блага.

По речима Вукосављевића овај акт ће омогућити практичну реализацију онога што је лајт мотив многих принципијелних разговора, а то је дигитализација, пошто она представља доба у којем живимо.

Ово је платформа која ће омогућити ђацима да се на савремен начин упознају са понудом наших културних установа и да на часовима обрађују теме из ове области, па када оду на лице места биће припремљени, рекао је министар културе.

Споразум има за циљ подизање образовног искуства ученика кроз дигиталне платформе путем којих ће им бити приближени садржаји из културе како би се, на једноставан и њима познат начин, заинтересовали за области културног наслеђа и савременог стваралаштва.

Заједничко тело, формирано на основу Споразума, чине представници Министарства културе и информисања и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Задаци Заједничког тела обухватају планирање и имплементацију заједничких пројеката, сарадњу у области успостављања и дистрибуције електронских образовних сервиса из области културе на нивоу Републике Србије, као и координацију свих других активности које за циљ имају примену информационо-комуникационих технологија у повећању приступачности културног наслеђа и савременог стваралаштва и нивоа квалитета образовног искуства ученика.

Министарство културе и информисања ће преузети обавезе и одговорности из домена рачунарско-телекомуникационе инфраструктуре и дигитализације културне баштине, док ће  Министарство просвете, науке и технолошког развоја преузети обавезе и одговорности из домена едукације и подршке корисницима електронских сервиса намењених подршци процесу наставе и учења.

Loading