ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан уговор о изградњи другог дела Научно–технолошког парка Универзитета у Новом Саду

У свечаној сали Централне зграде Ректората Универзитета у Новом Саду, у петак, 26. децембра 2014. године потписан је уговор у вези са условима финансирања и начином реализације изградње Научно-технолошког парка Универзитета у Новом Саду.Уговор су потписали др Александар Белић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Владимир Павлов, покрајински секретар за науку и технолошки развој, проф. др Александар Симоновић, директор „ЈУП истраживање и развој“ д.о.о, проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких

наука УНС и проф. др Мирослав Весковић, ректор Универзитета у Новом Саду

Др Александар Белић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја истакао је да су потписивањем овог важног документа створени сви услови за почетак реализације друге фазе Научно-технолошког парка Универзитета у Новом Саду, који ће омогућити да се на Универзитету у Новом Саду и на Факултету техничких наука много успешније образују инжењери, спроводи научноистраживачки рад и развија предузетништво, а што треба да нас доведе до бољих резултат како на унутрашњем плану тако и у оквиру међународних односа, подсетивши на Хоризонт 2020, у оквиру којег је Универзитет у Београду остварио огроман успех у овој години, док је наша покрајина имала запажене успехе, нарочито на Факултету техничких наука, у оквиру пројекта ФП 7. Како је др Белић истакао, реч је о бројним освојеним пројектима од којих ће великих користи имати мала и средња предузеће у Покрајини, али и шире.

Владимир Павлов, покрајински секретар за науку и технолошки развој истакао је значај овог пројеката, као и тежњу да их буде што више, те подсетио на основни циљ, а то је да млади људи, научници остану овде, истакавши да је то реално са оваквим пројектима. Према речима ресорног секретара, универзитетска сарадња кроз овакве пројекте донеће напредак Универзитету у Новом Саду, не само у погледу ИТ технологија и прехрамбених технологија, већ и у погледу осталих нових технологија, на које ће се Војводина фокусирати у наредним годинама.

Проф. др Мирослав Весковић, ректор Универзитета у Новом Саду истакао је да политика Универзитета у Новом Саду мора да буде профилисање у одређеним темама, које су значајне како за поједине факултете тако и за Универзитет као целину, целу покрајину и Републику Србију, али и много шире обзиром на настојања да будемо део европског и светског истраживачког али и привредног односно економског простора. Зато је нагласио да иновације морају бити део карактеристика нашег Универзитета. Он је навео да изградња Научно технолошког парка у саставу Универзитета у Новом Саду, пре свега онај део који се односи на Факултет техничких наука и форсирањем одређених приоритета као што су информационе комуникационе технологије и прехрамбене технологије, биоекономија, али и све оно што ће се у неким новим фазама развоја појавити као приоритет, треба да буде место где ће се такве ствари дешавати.

Проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука истакао је значај сарадње науке и привреде. Како је навео, улагање у изградњу Н-Т парка представља огроман подстицај за креирање нових извора предузетништва на Универзитету, који имају потенцијал да стимулишу економски развој регија и држава, утичу на унапређење економије засноване на знању, као и на развој, трансфер и комерцијализацију технологије и повећање степена конкурентности земље. Како је још казао

проф. др Дорословачки, пројекат изградње Н-Т парка наставак је дугогодишњих предузетничких активности Универзитета у Новом Саду и Факултета техничких наука, као једног од најагилнијих актера у том сектору, захваљујући којем је до сада основано око 100 компанија и запослено више хиљада младих сарадника.

Циљ Научно-технолошког парка је да постане међународно признати регионални центар за динамичан развој и интернационалну промоцију иновативно-технолошких пројеката и компанија у приоритетним областима од значаја за Факултет техничких наука, Универзитет у Новом Саду, Град Нови Сад, Аутономну Покрајину Војводину и Републику Србију.

Научно – технолошки парк Универзитета у Новом Саду, према пројекту, биће укупне површине 29.134,50 м². У овом објекту је предвиђен простор за истраживачке лабораторије Факултета техничких наука, бизнис инкубатор, научно-истраживачке институције од посебног значаја за развој АП Војводине и високо технолошке компаније, углавном из области информационо-комуникационих технологија. Укупна процењена вредност радова и услуга ове фазе пројекта износи 13,6 милиона евра.

Законом о буџету за 2009. годину Влада Републике Србије дала је суверену гаранцију за кредит Европске инвестиционе банке у вредности од 200 милиона евра за инвестирање у научну инфраструктуру у Републици Србији кроз реализацију пројекта Истраживање и развој у јавном сектору.

Loading