ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписана Тршћанска декларација о науци

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић учествовао је на  министарској конференцијa о науци и истраживањима која је одржана 12. и 13. децембра 2019. године, у Трсту (Италија).

Министри задужени за образовање, истраживање и иновације земаља чланица Централно-европске иницијативе (ЦЕИ) потписали су на скупу Тршћанску декларацију о науци којом се промовишу заједничке акције у вези међународне сарадње и научне дипломатије.

Скупом под називом „Како регионална сарадња у науци и технологији може подстаћи одрживи развој у земљама чланицама ЦЕИ“ председавао је италијански министар образовања Лоренцо Фиорамонти.

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја разговарали су о  приступу српских научника, инжињера и група истраживача савременим инструментима истраживања и научне експертизе доступним кроз програме који се реализују у оквиру научно-технолошке мреже Централно-европске иницијативе (ЦЕИ).

У делегацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја био је и државни секретар Владимир Поповић.

Централноевропска иницијатива (ЦЕИ) је најстарија регионална иницијатива на просторима Централне и Југоисточне Европе. Данас има 17 чланица, од којих  су девет чланице ЕУ, а преосталих осам су државе западног Балкана.

Научна и технолошка мрежа ЦЕИ подржава учешће научника из земаља шланица у истраживачким пројектима и научним радионицама у областима попут теоријске и примењене физика, математике, био-инжињеринга, хемије и сл.

Loading