ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписани уговори са Лозницом и Мерошином о израдњи предшколских установа

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у оквиру Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања,  потписало је уговоре о изградњи два нова вртића – у Лозници и Мерошини.

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић потписао је уговоре о извођењу радова и финансирању изградње предшколских установа са помоћником градоначелника Лознице Љубинком Ђокићем и председником Општине Мерошина Сашом Јовановићем.

Изградњом нове предшколске установе у Лозници биће обезбеђено 270 нових места, док ће  Мерошина добити објекат са 80 расположивих места“, рекао је министар Ружић.

Он је додао да је укупна предвиђена вредност радова у ове две општине више од 165 милиона динара.

Наш заједнички циљ да је деци обезбедимо што боље услове за рад и боравак деце у вртићима“, рекао је мининистар.

Радови на изградњи оба објекта требало би да буду завршени у року од 12 месеци од почетка градње.

Пројекат инклузивног предшколског васпитања и образовања се реализује уз помоћ зајма Светске банке. Укупан износ зајма је 47 милиона евра. Циљ Пројекта је унапређивање квалитета предшколског система, с посебним нагласком на повећање доступности предшколског васпитања и образовања деци из друштвено осетљивих група.  Пројекат у највећем делу обезбеђује изградњу нових или доградњу постојећих вртића у 35 ЈЛС у Србији.

Друга компонента Пројекта укључује подршку увођењу и примени нових Основа програма предшколског васпитања и образовања и унапређивање иницијалног образовања и професионалног развоја запослених у систему ПВО. Такође, Пројекат укључује пружање подршке деци и породицама из осетљивих друштвених група кроз сарадњу на локалном нивоу и финансирање локалних пројеката 34 општине.

Кад је реч о изградњи, до сада су кроз Пројекат изграђена три нова објекта која ће примити нових 250 деце у Дољевцу, Житорађи и Сремској Митровици.  Поред Мерошине и Лознице, изабрани су извођачи радова и за Крушевац, а до краја године биће започети радови на изградњи и доградњи објеката у Прокупљу, Владичином Хану, Тутину, Смедереву и Шиду.

Loading