ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Повећан обухват деце ромске националности образовањем

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић у оквиру друштвеног дијалога „Отето детињство – дечји, рани и принудни бракови“, навела је да дечији брак – брак пре навршених 18 година – представља озбиљну повреду људских права девојчица.

„Његове последице су катастрофалне, јер урушава снагу девојчица у њиховим заједницама и домовима, подрива њихову здравствену и психолошку добробит, искључује их из образовања и одузима им прилику да остваре свој пуни потенцијал. Упорна пракса склапања штетних традиционалних дечијих бракова спутава не само девојчице и жене, већ и целе заједнице у којима оне живе, и у многим местима у великој мери утиче на одржавање круга сиромаштва. Предузимање мера за искорењивање праксе дечијих бракова изузетно је важно за заштиту девојчица и борбу против родне неравноправности и сиромаштва, не само на локалном, већ и на глобалном плану“, истакла је она, додајући да је 34 одсто младих жена старости од 15 до 19 година из ромских насеља је удато или живи у ванбрачној заједници.

Министарка је навела да је образовање један од путева у борби против дискриминације, стереотипа и предрасуда, те да је останак девојчица и девојака у образовном процесу један од приоритетних циљева и главни механизам борбе против сиромаштва и раних бракова у које невољно улазе.

„На том путу школа није сама, јер заједничким снагама креирамо окружење у којем се негује толеранција, развија емпатија, поштује различитост и људска права. Министарство просвете интензивно ради на унапређивању доступности квалитетног образовања за све припаднике осетљивих друштвених група, међу којима су и припадници ромске националне мањине“ нагласила је она.

Захваљујући мерама подршке које је предузело Министарство просвете, према речима министарке Ђукић Дејановић имамо значајно већи обухват деце ромске националности образовањем.

„ Предшколски припремни програм похађа 80 одсто ромске деце, што је повећање за 20 одсто, 85,4 одсто ромске деце уписује основну школу. Стопа преласка у средњу школу за ромске ученике износи 52,6 одсто, док стопа завршавања средње школе износи 61 одсто, што је такође повећање за 20 одсто. Средњу школу похађа 27 одсто ромских девојчица, што је повећање за 12 одсто“, навела је министарка, додајући да је и поред постигнутих значајних резултата, неопходно да сви наставимо да континуирано и координисано радимо на унапређивању услова за остваривање права свих осетљивих група.

Друштвени дијaлог „Отето детињство – дечји, рани и принудни бракови“, реализовало је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог у сарадњи са Ромским женским центром Бибија и Ромском женском мрежом, а поводом обележавања кампање „Месец ромског активизма“ од 8. марта до 8. априла, када се иначе широм света обележава Међународни дан Рома.

Loading