ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Поводом иницијативе синдиката за наставак преговора о прекиду штрајка

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у петак, 27. марта 2015. године, одговорило је на позив два синдиката просвете да се наставе преговори о прекиду штрајка у просвети.

У наставку је писмо Министарства:

                                              УНИЈА СИНДИКАТА ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА СРБИЈЕ

                                                         СИНДИКАТ РАДНИКА У ПРОСВЕТИ СРБИЈЕ

Поводом Вашег позива за наставак преговора о прекиду штрајка, Министарство просвете, науке и технолошког развоја најпре изражава жаљење што је Ваш синдикат у покушају да изврши притисак на ово Министарство, као и да у јавности створи слику о „пропасти“ школске године, као метод синдикалне борбе одабрао уцењивање и застрашивање ученика и родитеља.

Још једном напомињемо да се конструктивни преговори о прекиду штрајка не могу водити у атмосфери коју су створили представници Вашег синдиката, а понајвише не у ситуацији када они отворено манипулишу изјавама и позивају на кршење закона.

Како Министарство није у могућности да преговара са појединцима који позивају на кршење закона, позивамо Вас да се, као први корак ка почетку конструктивних преговора са Министарством, оградите од изјава ваших представника којима позивају наставнике да штрајк воде на незаконит начин.

Такав потез синдиката био би поздрављен и оцењен као одговорно понашање и јасан знак да се Ваш синдикат заиста залаже за преговоре и компромис и да у даљој комуникацији са Министарством може представљати поузданог и одговорног социјалног партнера, што би сваки синдикат требало да буде.

У Министарству просвете, науке и технолошког развоја постоји не само воља, већ и уверење да ће се у наредним месецима, кроз више већ најављиваних корака почети са трајним решавањем материјалног положаја, али и професионалног статуса просветних радика у Србији. С обзиром на то да у највећој мери делимо заједничке циљеве, очекујемо да нам сви синдикати просвете у том послу буду помоћ и партнери.

Loading