ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Прецизиран план одвијања наставе од септембра

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић најавио је данас да ће се настава за децу од првог до четвртог разреда одвијати у школама, уз смањење броја ученика у учионицама и поштовање свих мера.
Шарчевић је на конференцији за новинаре Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19 истакао да све зависи од тренутног здравља нације, објаснивши да су надлежни, по питању одвијања наставе од септембра, пошли од тога да петина родитеља има децу до 12 година.

Пошли смо од тога да не очекујемо ванредно стање, када су, као у првом таласу, родитељи деце до 12 година били код куће. Више од 22 одсто је родитеља деце до 12 година, што је довољан разлог да млађи основци на неки начин треба да крену на наставу, објаснио је министар.

Он је прецизирао да од 1.192 основне школе, 543 њих или 45 одсто, не мора да се дели, додавши да ће часови трајати 30 минута, да ће ђаци од првог до четвртог разреда имати по четири часа, између часова планирани су петоминутни одмори, а након другог часа одмор од 15 минута.
Након сваког блока наставе, како је нагласио, учионице морају да се дезинфикују, по препорукама које су припремили епидемиолози.
Он је најавио да школама сутра стиже упутство о настави од септембра, наводећи да ће од 14 часова у школу ићи старији основци и да ће школе саме одређивати да ли ће организовати, на пример, пети и шести разред или седми и осми или од петог до осмог и слично.

Петаци, шестаци и седмаци ће имати по пет часова у септембру, а осмаци шест часова. Ипак, тај распоред може и да се модификује на основу добијених недељних извештаја, па ће се правити додатни модели, предочио је министар.

Према његовим речима, родитељи ће моћи да се определе током септембра да ли ће искључиво деца пратити наставу онлајн ако су имали неки смртни случај и слично, док ће за оцењивање бити обавезно да дођу у школу.
Шарчевић је указао на то да неће бити кабинетске наставе, већ ће деца бити стационирана у одређеним учионицама, физичко васпитање ће бити прилагођено, с тим што ће се од 1. септембра много више говорити о самој епидемији у школама.
Родитељи ће са разредним старешином комуницирати онлајн, додао је министар и навео да ће 31. августа, у поподневним часовима, родитељи чија су деца први и пети основне школе, као и први средње школе, морати на кратко да се појаве у школи, како би се упознали са разредним старешинама.

На средње школе може да се примени неколико модела, а основни модел је да раде недељно, с тим што ће оне распоређивати групе у зависности од програма, објаснио је он и и као пример навео да деца која похађају медицинску школу неће морати да иду на праксу.
Шарчевић је напоменуо да ће онлајн настава од петог до осмог разреда бити пре подне, а за средње поподне, као и да ће сви садржаји моћи да се нађу на РТС Планети, а биће им доступан и скраћени час који ће моћи родитељи са децом да премотају и погледају.
Он је пренео да су у току разговори са универзитетима о начину организације предавања у предстојећој академској години .

За сада су главна тема студентски домови јер се повећава број академаца у њима, нагласио је Шарчевић и додао да ће „Штарк арена“ бити на располагању зараженим студентима који имају лаку клиничку слику.

Такође, како је подвукао, ради се и на пилот пројекту о онлајн спровођењу испита, тако да ће за неколико дана бити финализован модел са контролисаним условима полагања испита, јер нико не жели да направи штету академској честитости.
Према његовим речима, вежбе на факултетима ће бити реализоване уживо, а детаљи рада факултета биће познати након састанка са представницима свих ректората.

Заменица директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је да у школи може да се користи памучна маска која може да се пере и пегла, с тим што се носи тако да покрива нос, уста и браду.
Она је, одговарајући на питање шта се ради када се појаве симптоми у школи, објаснила да постоје јасне процедуре и да нико са било каквим симптомима било какве инфекције не иде у школу – деца, наставно и ваннаставно особље.
Уколико се деси да наставници или ваннаставно особље током школских часова осете симптоме треба да се јаве што пре у најближу ковид амбуланту, док ученици то треба да кажу свом наставнику или учитељу и тада иду у посебну собу за изолацију која ће бити опредељена само за ту ситуацију, прецизирала је Кисић-Тепавчевић.

Деца ту чекају родитеље да их одведу у најближу ковид амбуланту, истакла је она и додала да, ако се испостави да је неко позитиван на присуство вируса, да се то пријављује надлежном институту који ће обавити истраживање и донети одговарајуће мере и поступке и евентуално епидемиолошки надзор у том одељењу.
Епидемиолог Предраг Кон поручио је да је ризик поласка у школу нешто што треба максимално смањити, а то се може постићи непрекидним ношењем маски.

Кон је, одговарајући на питање да ли је обавезно ношење маске током целог боравка у школи, указао на то да постоји искуство о томе шта значи ношење маски и колико то може бити ефикасно, те смањити преношење вируса.
Пре одласка у школу родитељ треба да буде сарадник и децу не шаље у школу ако имају температуру, респираторне проблеме и слично. Када дође у школу, дете мора да носи маску и одлази до клупе. Пре него што уђе у учионицу треба да опере руке. Препоручујемо да се маска носи непрекидно, јер је то најбезбедније. Али када дође до клупе, за време слушања часа, може да одложи маску, објаснио је он.
Према његовим речима, струка сматра да је најбоље да се непрекидно носи маска, али дозвољава могућност да, када је дете у својој клупи, маску одложи.

Уколико дете почне да одговара одмах мора да стави маску, што важи и када излази из учионице, било да је у холу, тоалету или другом месту, навео је он и нагласио да током лета сви прозори треба да буду отворени.
Колективни спортови, како је истакао, не могу бити толерисани, те ће се физичко васпитање одржавати уз потребну дистанцу.
Такође нам је познато и да певање може да повећа излучивање вируса и у том смислу, приликом часа музичког нема певања у хору, као ни скандирања и навијања у неком спорту, подвукао је Кон.

Он је најавио да ће о томе наставницима бити организован посебан вебинар, и истовремено оценио да би било добро да родитељи своју децу припреме за нове услове у школи.

Loading