ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представљен Нацрт Стратегије за спречавање сексуалног злостављања деце

Европски дан борбе против сексуланог злостављања деце обележава се први пут ове године у свим европским земљама. Према подацима једно од петоро деце у Европи доживело је сексулано насиље. Србија у томе не заостаје за Европом. Стручњаци опомињу да се мора много више улагати у превенцију. У Скупштини Србије на Европски дан против сексуалног насиља над децом представљен је Нацрт прве Стратегије у образовању за спречавање сексуалног злостављања деце у Републици Србији , коју су урадили Министарство просвете, науке и технолошког развоја и „Инцест траума центар“ . Учесници скупа су тим поводом испред Дома Народне скупштине пустили балоне кao подстицај свих институција да се људска права, посебно дечија, поштују.

На скупу у Скупштини Србије су изнесени подаци из Националне студије о друштвеном проблему сексуалног злостављања деце у Србији, чији је носилац невладина организација „Инцест траума центар“ – да у сваком школском одељењу постоји четири детета која су преживела одређени вид сексуалног насиља и још четири детета која познају некога коме се то догодило. Ти подаци су урађени на репрезентативном узорку од 2.053 деце узраста од 10 до 18 година из 97 школа у Србији.

„У овом тренутку двоје деце из сваког школског одељења је изложено сексуалном насиљу“, пише у том документу, где се наводи и да су девојчице чешће мете.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић, рекао је да се на конструктиван начин укључујемо у обележавање 18. новембра, Европског дана против сексуалног насиља над децом.

„Представљамо Нацрт прве Стратегије у образовању за спречавање сексуалног злостављања деце у Републици Србији чији аутори су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Инцест Траума Центар. Овим је Министарство са сарадницима заузело проактиван однос идући у сусрет изради нове стратегије за заштиту деце од свих облика насиља, свакако и од сексуалног. Вртићи и школе су места где се налазе готово сва деца једне генерације. То нам даје могућност за разновсне превентивне активности којима можемо, осим осталог, да их информишемо, јачамо њихове капацитете да се одупру нежељеним понашањима других, да се обрате особама од поверења и затраже помоћ и друго“– рекао је министар Вербић.

Према његовим речима, да би могли да правилно да реагујемо треба сви, а нарочито професионалци, да схватимо и прихватимо чињенице ,које је потврдила и национална студија, да сексуално злостављање деце постоји и код нас „Важно је да се запослени у школи у вези са тим понашају и реагују професионално и у складу са међународним и домаћим прописима. Анализе показују да образовни систем има добре законе и подзаконска акта у области заштите од насиља, али је битно да се они доследно, без изузетка и оклевања примењују. Знамо да је реч о изузетно деликатним и остљивим питањима. Стога је потребно да запослени у образовању јачају своје компетенције у области превенције насиља.Треба добро познају процедуре, знају шта и како могу да ураде у оквиру превентивних активности , али и да знају које кораке треба да предузму у ситуацијама сексуалног насиља над децом“ , рекао је Вербић., наглашавајући да је један од озбиљних ресурса постојећи наставни предмети који имају довољно садржаја који се могу искористити за разноврсне активности усмерене на превенцију насиља.

 

Швеђанин Патрик Сјоберг носилац је светског рекорда у скоку у вис од 1975. до 1992. године, био је жртва сексуалног злостављања свог тренера, који је га је сексуално злостављао од 10. до 15. године. Говорио је о свом искуству сексуалног злостављања у спорту. Према речима Сјоберга, тренер је злостављао, као и много његових другова, што је, како је навео мрачна страна спорта, али да о томе не треба ћутати.  Он је написао књигу „Оно што нисте видели“, у којој е писао о свему каријери највише, интересовањима, али и о свом искуству педофилији.

Нацрт националне стратегије у области образовања за спречавање сексуалног злостављања деце у Републици Србији (2016-2020. год.)

На скупу су се обратиле и Биљана Лајовић, из Министарства просвете,науке и технолошког развоја – Групе за заштиту од насиља и дискриминације , Душица Попадић и Љиљана Богавац из „Инцест траума центра“, Гордана Стевановић, помоћник Заштитника грађана за права детета.

Скуп је организовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, „Инцес траума центар“ уз подршку скупштинске Женске парламентарне мреже.

Loading