ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представљен приручник „Смернице за интеграцију референтног оквира компетенција за демократску културу у одабраним програмима наставе и учења“

Публикација „Смернице за интеграцији РОKДK у одабраним програмима наставе и учења“ за први и други циклус образовања, развијена у оквиру заједничког пројекта Европске уније и Савета Европе „Квалитетно образовање за све“, представљена је данас у Београду.

Државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек рекла је на представљању приручника да је пројекат започет са 20 школа, које су пројекту приступиле са великим ентузијазмом.

Посвећеност, активност и отвореност наставника и ученика ових школа допринеле су добрим резултатима прве фазе Пројекта. У другу фазу пројекта укључили смо још 60 школа, а првих 20 су постале ментор школе“, објаснила је државна секретарка.

Она је као најзначајнији резултат пројекта истакла то што је, у сарадњи са школама, у стратешка документа уграђена терминологија из Референтног оквира за демократску културу, што Србију чини једном од ретких земаља која је ову терминологију увела у стратешка документа.

Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Никола Бертолини је истакао колико је ова активност значајна посебно што повезује образовање, Савет Европе и Европску унију.

Образовање и рано образовање деце су за нас од примарног значаја и то је прва ствар на којој треба да радимо. Ми као донатори и партнери треба да радимо само на ове две ствари: образовање и животна средина и једно није потпуно без другог“.

Држава Србија заједно са Саветом Европе и Европском унијом напредује у напорима за даљем ширењу свести о универзалним вредностима нашег паневропског Референтног оквира компетенција за демократску културу и његовом системском укључивању у образовне политике. и праксе“, рекао је Тобијас Флесенкемпер, шеф канцеларије Савета Европе у Београду.

Представљање Приручника „Смернице за интеграцију референтног оквира компетенција за демократску културу у одабраним програмима наставе и учења“ је одржано у два дела – преподневни када су представници дипломатске заједнице имали прилику да чују наставнице из две пројектне школе које су поделиле своје искуство у коришћењу Смерница у наставним и ваннаставним активностима. Говорећи о својим искуствима, наставници су истакли жељу и повећано интересовање ученика за учешће у настави и дискусијама, као и активностима решавања проблема. Такође су истакли да су их примери у Смерницама инспирисали да на сличан начин осмисле више наставних јединица из свог програма. Други део дана био је посвећен јавном представљању Смерница.

Смернице су јединствени документ који нуди готова решења за професионалце у образовању у формалном образовању и омогућава им да интегришу Оквир у своје наставне и ваннаставне активности.

Смернице су припремили стручњаци Завода за унапређивање образовања и васпитања у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

ПРЕУЗМИТЕ:

Приручник „Смернице за интеграцију референтног оквира компетенција за демократску културу у одабраним програмима наставе и учења“

 

Loading