ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представљен пројекат Дигиталне истраживачке инфраструктуре за уметност и хуманистику

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић присуствовао је представљању пројекта Дигиталне истраживачке инфраструктуре за уметност и хуманистику (DARIAH-RS) и том приликом је рекао да иако Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство културе и информисања имају различите погледе на дигиталну хуманистику, имају исте ресурсе, а да су заједнички алати оно што желе да развију.

Министар Вербић је навео да су људи у данашње време осуђени да гледају свет истим очима, кроз исте алате, јер не постоји слика која није на Google Imagesнити документ који није похрањен на том претраживачу, као и да је то страшно пре свега за истраживаче и уметнике.

Министар је додао да постоји огроман простор, огромни ресурси „за које не можемо да чекамо да неко други индексира како би могли преко интернет претраживача да дођемо до њих“ и истакао да нам је потребна инфраструктура преко које ћемо доћи до ресурса нама знаним путевима независно од тога да ли постоје велики интернет претраживачи или не.

„Нама је потребно да ресурсе које имамо ускладимо и да се договоримо око заједничког формата за начин на који ћемо приступати подацима, како ћемо водити рачуна о њима и да омогућимо нешто што је Србији важно, а то је да истраживања види већи број очију“, рекао је Вербић.

Министар Вербић је закључио да није битно да сви користимо исти формат или исти софтвер, већ да је важно да сви можемо да приступимо тим подацима, да знамо како то да урадимо и да ће тек тада то дигитално имати смисла.

Министар културе и информисања Иван Тасовац је на скупу истакао да су се Влада Републике Србије и Министарство културе и информисања определили за систематски приступ квалитетној и напредној дигитализацији српског културног наслеђа.

Министар Тасовац је напоменуо да је то веома важно како би се схватило да дигитализација није процес који може да се одради на брзину и успут „већ је то дуготрајни и неповратни процес отварања, умрежавања и обогаћивања библиотечких, архивских и музејских фондова“ и додао да је један од приоритета министарства које води тај да се на институционалном нивоу успоставе параметри, стандарди и мерила квалитета за процес дигитализације културног наслеђа.

Присутнима на скупу су се обратили и Нада Поповић Перишић, декан Факултета за медије и комуникације, Тома Тасовац, национални координатор пројекта који је објаснио да је реч о мрежи стручњака који раде на успостављању стандарда из дигиталне хуманистике широм Европе, као и Лоран Ромари, директор DARIAH-EU који је напоменуо да је значај пројекта велики за све сегменте друштва.

DARIAH је до сада најамбициознији европски пројекат посвећен стварању услова за дуготрајни и одрживи дигитални приступ резултатима истраживачког рада на пољу хуманистике и уметности.

Одлуком Европске комисије, том пројекту је додељен статус Европског конзорцијума истраживачких инфраструктура, а осим Србије, земље оснивачи DARIAH-ERICсу Аустрија, Белгија, Грчка, Данска, Ирска, Италија, Кипар, Луксембург, Малта, Немачка, Словенија, Француска, Холандија и Хрватска.

Учешће Србије у изградњи европске дигиталне инфраструктуре произилази из напора да се унапреди координација разнородних активности у сфери дигитализације српског културно-историјског наслеђа и да се поспеши дефинисање техничких и процедуралних стандарда у овом процесу.

Loading