ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представљена Национална читанка за први и други разред основне школе

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да је Национална читанка за ученике првог и другог разреда је спремна и да ће наредних дана биће достављена школама.

Национална читанка није збир текстова у којој ученици треба да науче дефиниције, већ обавезно наставно средство намењено развијању свести, неговању традиције и културе српског народа, као и националних мањина који живе у Србији“, поручила је министарка просвете на конференцији за новинаре на којој је представљена Национална читанка.

Ђукић Дејановић је навела да ће читанка ученике упознавати са традицијом, језиком, уметношћу, историјом и нашом прошлошћу.

Мотивише нова сазнања, а уједно и развија љубав према отаџбини и њеним становницима“, рекла је она и додала да је развијање националног идентитета веома важно, као и поштовање и уважавање различитости“, рекла је министарка и изразила уверење да ће она код ученика подстаћи осећање љубави према својој земљи.

Национална читанка (Фото: ТАНЈУГ)
Национална читанка (Фото: ТАНЈУГ)

Према њеним речима, први корак у реализацији овог пројекта било је усвајање и измена допуна Закона о уџбеницима након чега су расписани јавни позиви за аутора и рецензента. Реализација је поверена Заводу за уџбенике, а Завод за унапређење образовања и васпитања је спремио материјал за наставнике у којима је објашњено како да наставници користе читанку у раду са ученицима.

Током ове школске године и остали ученици ће добити читанке. Биће их укупно четири, осим за ученике првог и другог разреда, посебне читанке биће за ученике трећег и четвртог, као и за ученике од петог до осмог и средњошколце“, истакла је она.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић подсетила је да је иницијатива за њену израду потекла од председника Србије Александра Вучића, као и да је на значај читанке указао и премијер Србије Милош Вучевић у свом експозеу.

Директор Завода за уџбенике Стефан Пауновић указао је да је садржај читанке одређен планом и програмом предмета као што су српски језик, свет око нас, музичка и ликовна култура.

Садржај је подељен у пет поглавља – Ово је прича о мени, Поносим се својим језиком и писмом, Како расте знање, Како расте култура и Србија у мом срцу“, објаснио је он.

Према његовим речима, садржаји су међупредметно повезани на начин како би се уводиле теме којима се објашњавају појмови домовине и отаџбине, представљају значајне личности наше културе, важне институције, као и природне лепоте.

Пројекат Национална читанка је почетак рада на развоју целовитог приступа у представљању културе српског народа и националних мањина путем васпитно-образовних садржаја“, закључио је Пауновић.

Директор Завода за унапређивање образовања и васпитања Златко Грушановић поручио је да је Национална читанка представља врсту смернице учитељима за креативно вођење часова.

Наставници немају потребе да се плаше да ће им она бити посебан терет с обзиром на то да они већ низ година уназад имају одређене обуке, где унапређују наставу и то пре свега кроз међупредметни приступ“, изјавио је Грушановић.

Важна улога ове читанке јесте у томе да се у најмлађем узрасту упознају највише вредности сопствене културе и да се развије свест о раскоши свих култура које постоје у држави Србији. У читанци се инсистира на томе да је богатство у различитости и да сусрет са другим културама обогаћује животе свих нас. Најмлађе и најбоље од нас перманентно треба учити пријатељству, поштовању сваког живог бића (укључујући биљни и животињски свет), међусобном уважавању, љубави према себи и другима – сигурна сам да сваки наставник ове речи говори својим ђацима, па нека му ова читанка у томе помогне“ навела је проф. др Зорана Опачић, једна од ауторки Националне читанке.

Према њеним речима, у читанци се промовише вредност детињства и дечје културе. Читанка треба да користи ђацима, наставницима и њиховим родитељима у важном задатку: како неговати основне људске вредности. Она се захвалила свим ауторкама на заједничком раду – Јелени Недовић, Биљани Ивковић и Јелени Југовић Јовановић, као и Заводу за уџбенике.

Фото: ТАНЈУГ

 

Loading