ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представљени приручници из историје

Наставницима историје у земљама југоисточне Европе убудуће ће на располагању бити још два историјска приручника који обрађују период хладног рата и ратова деведесетих на простору бивше Југославије. У књигама су обрађени догађаји из тог периода, али из различитих углова историчара земаља Југоисточне Европе. Приручнике је радио Центар за демократију и помирење југоисточне Европе.

„Настава предмета Историја треба, мора да се заснива на принципима научности и мултиперспективности и не сме да буде средство пропаганде и манипулација кроз монтиране слике и националистичке верзије прошлости, негирање и занемаривање историјских чињеница и злоупотребу историјских извора“, рекао је данас на представљању приручника министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић. Министар је, такође, истакао да ће  приручници допринети помирењу и разумевању. „Ове књиге доприносе разградњи стереотипа и предрасуда. Пред нама су нове публикације штампане на енглеском језику, очекујемо превод на српски и да постану неопходно средство у настави“, рекао је министар.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт каже да је Европска комисија подржала пројекат, а да томови који су данас представљени обухватају занимљив историјски период за народе са ових простора. „Оба ова историјска периода и данас изазивају контроверзе, гледају се из различитих углова, често потпуно супростављених. Зато су ови приручници битни да се са свих страна обради један исти догађа, и да омогуће критички дијалог и подстакну критичко мишљење“, нагласио је Давенпорт.

Извршни директор Центра за демократију и помирење Звездана Конач рекла је да је пројекат финансирала ЕУ са 1,6 милиона евра, те да шест приручника пружају шансу да се историјски догађаји виде у новом светлу и побуђују критичко размишљање. Проф. Дубравка Стојановић каже да приручници нису дошли прерано, јер је прошла 21 година од ратова у Босни и Хрватској, и да су ратови бивше Југославије у хрватским уџбеницима били већ 1992. године у Србији 1993. године, а у Босни 1994. године.
Приручници су прилика да се ђаци у школама упознају, како каже, како која страна види догађаје из прошлости, рекла је Стојановић.

Центар за демократију и помирење југоисточне Европе је  у претходном периоду објавио четири приручника – Отоманско царство, Нације и државе, Балканске ратове и  Други светски рат. Претходна четири тома преведени су на једанаест језика, подржало их је шест министарстава просвете земаља југоисточне Европе, на њима је радило 25 историчара из свих земаља, обучено је око 2.000 наставника да их користи.

Loading