ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представник ОИНИ Дубна у посети Министарству просвете, науке и технолошког развоја

Државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић разговарарала је данас са директором Департмана за међународну сарадњу Обједињеног института за нуклеарна истраживања у Дубни проф. др Дмитријем Каманиним о новим могућностима и пројектима у циљу проширења научне сарадње.

Они су истакли значај реализације Мапе пута сарадње између Mинистарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Обједињеног института за нуклеарна истраживања.

Мапа пута, која је потписана октобра 2019.  године,  утврдила трасу сарадње српске научне заједнице и овог цењеног иснстиута и Србија тренутно има статусу придружене чланице ОИНИ, а постепени развој наших научних потенцијала кроз сарадњу са Дубном, допринеће постизању статуса пуноправног члана. Сарадња са ОИНИ требала би бити билатерална, јер би се доласком истраживача из ОИНИ у Србију, развила научно-технолшка сарадња у оквиру различитих  области.

Састанку су присуствовали и др Небојша Нешковић, члан Научног савета Обједињеног института за нуклеарна истраживања у Дубни, др Љупчо Хаџиевски, научни саветник у Институту за нуклеарне науке „Винча“ – координатор за сарадњу Заједничког координационог комитета Министарства просвете науке и технолошког развоја Републике Србије и Обједињеног института за нуклеарна истраживања (ОИНИ) у Дубни, помоћник министра за међународну сарадњу др Александар Јовић и мр Светлана Богдановић, самостални саветник.

Loading