ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Прекинут штрајк просветара, од понедељка у свим школама редовна настава

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић и представници Уније синдиката просветних радника Србије и Синдиката радника у просвети Србије потписали су Споразум о решавању спорних питања, као и Посебан колективни уговор за запослене у основним и средњим школама и домовима

ученика.

Потписивањем ова два два документа створени су услови за прекид штрајка просветних радника.

Подсећамо, штрајк просветара покренула су 17. новембра 2014. године сва четири репрезентативна синдиката просвете, али су 19. фебруара 2015. године представници Синдиката образовања Србије и ГСПРС Независност потписали Споразум о решавању спорних питања, као и Посебан колективни уговор, због чега је велики део просветних радника изашао из штрајка.

Споразум који је потписан са сва четири синдиката између осталог предвиђа да ће њихови представници до 1. јуна 2015. године отпочети преговоре о висини и динамици исплате награде и помоћи за просветне раднике. Такође, договорено је да ће активно учествовати у доношењу платних група и платних разреда за запослене у просвети, као и изменама Закона о основама система образовања и васпитања, посебно о одредбама које се тичу радноправног статуса запослених.

Од понедељка, 27. априла, у свим школама настава ће се одвијати редовно, а часови ће трајати 45 минута.

У преговорима о Посебном колективном уговору, као и Споразуму о решавању спорних питања посредовао је миритељ проф. др Живко Кулић из Републичке агенције за мирно решавање радних спорова.

Loading