ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Приручници за примену компетенција за демократску културу у онлајн окружењу

У оквиру Заједничке иницијативе Савета Европе и Европске уније „Програм подршке Европске Уније и Савета Европе Западном Балкану и Турској”, кроз пројекат „Квалитетно образовање за све“ Mинистарство активно примењује Референтни оквир компетенција за демократску културу који садржи двадесет компетенција  из групе вредности,  ставова,  вештина и  критичког разумевања.

Школе у пројекту су организовале  менторску подршку, велики број најразноврснијих активности са различитим педагошким приступима  за стварање  пријатнијег, занимљивијег и безбеднијег школског амбијента, оснажујући истовремено своје капацитете за отклањање насилних, дискриминаторних и антидемократских структура у школи и школском окружењу,  унапређујући етос у школи и пружајући подршку ученицима. Примери садржаја којима се стиже до демократских компетенција протеклих година су приказани у приручнику за учење у учионици, кроз ваннаставне активности и сарадњу са локалном заједницом.

Ове године школе су припремиле онлајн садржаје за примену компетенција за демократску културу у онлајн окружењу што представља нови вид педагошком приступу васпитном деловању школе, са освртом на услове изазване онлајн радом у епидемиолошкој ситуацији. Министарство, Савет Европе и Центар за образовне политике водили су овај процес кроз низ радионица и  оснажили школе за промоцију и поделу искуства са другима.

ПРЕУЗМИТЕ:

 

Loading