ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Проглашени победници државне смотре у програмирању уз помоћ микробит уређаја

Тим Основне школе „Матија Губец “ из Таванкута победник је овогодишње смотре у програмирању уз помоћ микробит уређаја. Друго место заузели су ученици Основне школе  „Војвода Степа“ из Београда , а треће ученици Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Врања. Награде су уручили посебни саветник министра просвете проф. др Јанко Самарџић, амбасадор Велике Британије Едвард Фергусон, и директорка Британског савета за западни Балкан Клер Сирс. На државној смотри, која је одржана у Музеју Југославије, представљено је 20 ученичких пројеката.

 Циљ ове смотре је да, пре свега, инспирише и подстиче ученике на критичко мишљење и решавање проблема из свакодневног живота, али и у школама и локалној заједници уз помоћ микробит уређаја. Захваљујући овим уређајима учење је занимљивије и ученици су мотивисанији. Имали смо прилику да се данас упознамо са различитим и веома занимљив идејама и пројектима, које су представили ученички тимови из Пожеге, Новог Сада, Ниша, Доњег Таванкута, Бечеја, Београда, Врања и Голубинаца. Између осталог,  представљени су „Паметни штап“, „Спортски семафор“, „Мигавци за бицикл – Мигабајс“, „Ултразвучни помоћник за слепе и слабовиде“, као и неколико пројеката значајних за заштиту животне средине и екологију. Јасно је да у савременом свету модерно и квалитетно образовање није могуће без  процеса дигитализације, којом се значајно унапређују компетенције и ученика и наставника. Због тога је веома важно да се дигитална писменост код деце развија од најмлађег узраста“, рекао је посебни саветник Јанко Самарџић, након што је уручио награду победничком тиму .

Он је навео да, ученици у основној школи од првог разреда имају предмет Дигитални свет, док је од петог разреда Информатика и рачунарство обавезан предмет.

Циљ је да ученици током школовања овладају савременим технологијама и открију тајне програмирања кроз учење програма као што су скреч и пајтон. То ће им свакако помоћи у савременом свету где информационе технологије имају доминантну улогу, али и у њиховом даљем школовању и професионалном развоју“, казао је он, додајући да  Министарство просвете континуирано реализује активности чији је циљ подизање дигиталних компетенција наставника. Ради се и на обезбеђивању савремене опреме и брзог интернета. Он је захвалио свим ученичким тимовима и наставницима, као и Британском савету на организацији овог такмичења.

Loading