ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Програм „Основe безбедности деце“

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић потписали су данас Протокол о сарадњи на програму „Основe безбедности деце“ у Основној школи ”Вук Караџић”.

Циљ програма је стицање нових и унапређење постојећих знања, вештина и ставова ради подизања безбедносне културе ученика. Наставу ће реализовати припадници Министарства унутрашњих послова  који поседују знања и вештине из области које се изучавају, као и пензионисани припадници МУП-а. Области које ће бити реализоване кроз наставу су: безбедност деце у саобраћају; полиција у служби грађана; насиље као негативна појава; превенција и заштита деце од опојних дрога и алкохола; безбедно коришћење интернета и друштвених мрежа; превенција и заштита деце од трговине људима; заштита од пожара и заштита од техничко-технолошких опасности и природних непогода.

Програм је корак даље у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, рекао је министар Шарчевић и додао да ће едукација бити  драгоцена и деци и родитељима, јер је много безбедносних ризика.

”Сада је на нама  да много више напора усмеримо на проблем вршњачког насиља. У плановима за наредну школску годину велику пажњу смо посветили јачању школских тимова психолога и педагога”, рекао је Шарчевић.

Програм „Основи безбедности деце“ биће реализован у школској 2017/18. години кроз час одељенске заједнице, један месечно, са ученицима четвртог и шестог разреда основне школе.

Свако дете које прође кроз овај програм биће безбедније и сигурније, рекао је министар Стефановић и нагласио да је полиција ту да заштити децу.

” Хоћемо да стекнете најважнија знања о безбедности у саобраћају, о деловању у ванредним ситуацијама, хоћемо да искоренимо дрогу из школе”, поручио је Стефановић.

Након потписивања протокола припадници Министарства унутрашњих послова представили  су ученицима београдских основних школа шта их очекује од септембра у оквиру  програма ”Основе безбедности деце”.

Loading