ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Програм „Вештине за адолесценцију“ у 180 школа

У циљу припреме раних адолесцената, ученика VI и VII разреда основних школа за изазове периода адолесценције, Министарство просвете, у сарадњи са Канцеларијом Уједињених нација за дрогу и криминал (UNODC), реализује у 180 школа програм ”Вештине за адолесценцију”.

Програм “Вештине за адолесценцију” реализује се ради припреме раних адолесцената, ученика VI и VII разреда основних школа за изазове периода адолесценције.

Циљ програма је јачање отпорности ученика на ризична понашања кроз развој вештина за превладавање стресних ситуација, као и препознавање и регулацију емоција.

Програм настоји да омогући стварање прихватајућег и подржавајућег школског окружења кроз развој вештина отворене комуникације, одговорног доношења одлука и освешћивање себе (својих ставова, вредности и потреба), као и јачање самопоуздања. Предвиђено је да садржај програма наставници учесници обуке касније примене на часовима одељенске заједнице кроз радионице и дискусију са ученицима, а у томе им помаже приручник који добијају током обуке. Имплементацијом, запослени ће садржај програма применити у раду са близу 10.000 ученика VI i VII разреда основних школа.

За запослене у школама организована је серија обука и они ће имплементирати програма у својим школама.

Евалуација програма на узорку од више од 100 земаља широм света показује да програм доприноси већем самопоуздању деце и младих, успешнијем остваривањем и неговању односа са вршњацима и ближњима. Такође, резултати указују на мању склоност деце и младих ка ризичним понашањима, као и на неговање здравијих стилова живота.

Loading