ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Прослављено четврт века постојања самосталне Српске школе у Будимпешти

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовао је данас обележавању 25. година самосталног постојања Српске школа „Никола Тесла“ у Будимшешти и отварању новог, проширеног дела школског комплекса који је у потпуности финансирала Влада Мађарске.

Обраћајући се присутнима министар Шарчевић је рекао да је та школа светао пример образовног система и да постиже изузетне успехе и на другим пољима – од фолклорне и драмске секције до спортских екипа.

Он је навео да је школу први пут посетио 1995. године, када је број ђака три пута био мањи од садашњег.

Шарчевић се захвалио мађарској Влади на уложеним средствима и на пружању помоћи да се српска мањина очува на овим просторима и додао да и Влада Србије пружа материјалну подршку мањинама у Србији, а посебно мађарској националној мањини у Војводини.

Министар Шарчевић  и државни секретар за односе са верским и мањинским заједницама Мађарске Миклош Шолтес указали су да односи двеју земаља никада нису били бољи, не само на политичком, већ и на свим другим пољима.

Свечаности поводом двадесетпетогодишњице самосталног школе на Тргу ружа у Будимпешти присуствовали бројни високи функционери обе земље, представници мањина, дипломатског кора, верских и образовних установа.

Госте је поздравила Јованка Ластић, директорка школе чији је пун назив још од 1993. године Српско забавиште, основна школа, гимназија и ђачки дом, а од пре једне деценије носи име нашег најпознатијег научника Николе Тесле.

На свечаност су наступили чланови фолклорних група школе који су освојили бројне трофеје на такмичењима.

Loading