ЋИРИЛИЦА | LATINICA

„Просвета је добила повољнији колективни уговор“

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић и представници два синдиката просвете – Синдикат образовања Србије и ГСПРС Независност – састали су се данас како би одлучили о наредним корацима и сарадњи у погледу испуњавања договора који проистиче из Споразума о решавању спорних питања у прекиду штрајка.

Поменута два синдиката потписала су раније Посебан колективни уговор за запослене у основним, средњим школама и домовима ученика, који ће бити објављен у Службеним гласнику и у наредним данима ће ступити на снагу.

Иако су нови Посебни колективни уговор, који је оцењен као значајно бољи у односу на претходни (истекао у јануару 2015.), потписала два од четири синдиката просвете, он ће у највећој мери важити за све запослене у основним и средњим школама и домовима ученика.

„Просвета је добила Посебан колективни уговор какав заслужује. Он је повољнији у односу на претходни и омогућава већа права у односу на она која проистичу из Закона о раду. Нуди нам и могућност да радимо на побољшању материјалног стања запослених у просвети. Иако смо га потписали са само два синдиката образовања, Посебан колективни уговор важи за све“, рекао је министар Вербић и додао: „Испред нас су тешки дани и година, а ми можемо да се правимо да нема кризе, али наш посао је да се понашамо одговорно и да спречимо штету. Зато ценим труд ових синдиката који се понашају одговорно и са којима ћемо сарађивати на великом послу који нам следи – рационализацији“.

Коментаришући изјаве челника два синдиката просвете који нису потписали Посебан колективни уговор и споразум о прекиду штрајка, да немају довољне гаранције за побољшање материјалног положаја радника, Вербић је објаснио да иза текста уговора стоје влада и два министра, својим потписима. „Ако то није гаранција, шта јесте“, упитао је министар Вербић.

Потпредседник Синдиката образовања Србије Радомир Шојановић поновио је да запослени у просвети добијају сигурност радног места, прецизнију процедуру проглашавања технолошких вишкова, отпремнине и јубиларне награде.

На данашњем састанку разговарало се о формирању тимова који ће се бавити рационализацијом у просвети, као и „укрупњавањем норме“, што је значајно питање за наставнике који не држе пун фонд часова и самим тим имају и нижу плату.

„Рационализацију морамо да урадимо ове године“, рекао је министар Вербић, напомињући да она неће бити линеарна. Он је додао да ће Министарство просвете ускоро изаћи у јавност са предлозима.

Такође се разговарало о формирању комисије за тупачење посебног колективног уговора, као и о уакону о платама у јавној управи који предвиђа увођење платних група и платних разреда и изменама Закона о основама система образовања и васпитања.

Loading