ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Прва ”паметна школа” у Краљеву

Основна школа Вук Караџић у Краљеву од данас поседује комплетну информационо-комуникациону инфраструктуру за увођење дигиталног садржаја у наставу,  као и систем  видео надзора у циљу повећања безбедности ђака и заштите објекта.  Захваљујући сарадњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја и компаније Huawei,  школа Вук Караџић је прва школа у пилот пројекту којим је планирано опремање око 1.800 основних и средњих школа у Републици Србији.

На свечаности поводом почетка примене пројекта ”Паметна учионица” министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић  рекао је да ускоро почиње реализација Е-просвете, чији је први корак увођење Електронског дневника. Министар је појаснио да ће у  почетку део пројекта бити око 200 школа из целе Србије. ”Квалитет наставе ће кроз дигитализацију бити подигнут на виши ниво, али ћемо и брзо моћи да откијемо где су слабости у настави и да брзо реагујемо на отклањању истих”, истакао је Шарчевић. У име компаније  Huawei  Ли Менгкун изразио је  задовољство што компанија има прилику да сарађује са Министарством просвете у процесу трансформације образовног система у Србији.

Кроз пројекат опремања школа информационо-комуникационом опремом биће омогућено повезивање школа са другим научним и образовним  институцијама у земљи и свету,  те се врло лако могу организовати предавања на даљину,  чиме се повећава квалитет наставе,  а уједно смањују трошкови путовања и организације наставе.

Претходно је министар са  градоначелником Краљева Предрагом Терзићем  посетио   Дом ученика средњих школа Краљево и обишао радове на изградњи спортске хале у оквиру Дома. Средства за изградњу спортске хале је обезбедило Министарство просвете, науке и техлолошког развоја у  износу од 45.000.000,00 дин.  Прва фаза радова је завршена у року. У току је друга фаза, а планирано је да радови буду завршени до почетка школске 2017/18 године. Земљиште је уступила локална самоуправа, која учествује делимично и у финансирању инфраструктурних прикључака.

 

Loading