ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Радионица за припрему Упутства за примену Правилника о препознавању дискриминације

У оквиру пројекта „Подршка имплементацији регулативе у области антидискриминације у образовању“, који реализује Министарство просвете, науке и технолошког развоја кроз партнерство са УНИЦЕФом и Повереницом за заштиту равноправности, одржана је прва у низу радионица за припрему Упутства за примену Правилника о ближим критеријумима за препознавање облика дискриминације од стране запосленог, детета, ученика или трећег лица у установи образовања и васпитања.

Учеснике и учеснице је поздравила Гордана Предић, државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја која је  нагласила важност заједничког рада на постизање нулте толеранције на дискриминацију.  Тања Ранковић, водитељка програма образовања у УНИЦЕФу је истакла неопходност институционалног деловања у сузбијању ове друштвено неприхватљиве појаве.

У раду су учествовали чланице и чланови Радне групе за израду Упутства за примену овог Правилника,  уз представнике и представнице цивилног друштва који се баве овом темом.

Правилник о ближим критеријумима за препознавање облика дискриминације од стране запосленог, детета, ученика или трећег лица у установи образовања и васпитања усвојен је фебруара 2016. године („Службени гласник РС“, број 22/16).

Планирано је да се Упутством прошири примена овог Правилника и на друге актере из локалне заједнице, осим школе, као и на постојеће тимове за заштиту од насиља у школама. У наредном периоду, после усвајања Упутства за примену Правилника, биће израђена 3 приручника за препознавање и реаговање на дискриминацију у образовању и васпитању – за наставни кадар, за родитеље и за ученике.

Са циљем унапређивања капацитета образовних институција, биће организован сет обука за наставнике, просветне инспекторе, саветнике, директоре школа и школске управе за примену мера које пропише овај документ.

 

Loading