ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Радовић: Важно је подстицати здраве животне навике код ученика

Tоком наредне године кроз програм Mission: Oxygen 2.0 биће реализоване обукe за наставнике из области здравствене писмености и здравих стилова живота, укључујући и превенцију пушења код младих. Наставници ће стечено знање теоријски и практично применити у настави и на тај начин помоћи и мотивисати ученике да доносе информисане, критичке одлуке у вези са својим животом, менталним и физичким здрављем, речено је данас на скупу у Основној школи “Милена Павловић Барили” на коме је представљен програм Mission:Oxygen 2.0.

Државни секретар проф. др Ивица Радовић истакао је да је важно да се у јавном простору, али и образовно-васпитним установама што више говори о штетности дувана, како бисмо подстакли децу и ученике да се окрену здравим стиловима живота.

У складу са тим, Министарство просвете је Законом о основама система образовања и васпитања прописало циљеве образовања и васпитања међу којима је и развој и практиковање здравих животних стилова, свести о важности сопственог здравља и безбедности, потребе неговања и развоја физичких способности“, рекао је Радовић.

Амбасадор Аустралије у Србији Данијел Емери изјавио је да је Аустралија у прве три развијене земље света са најмањим бројем пушача међу адолесцентима.

Више од 80 одсто младих од 12 до 17 година никада није пушило. Ово је резултат напора на националном нивоу, који и у Србији морају да се ојачају како би се остварио даљи напредак. Све док је пушење видљив чин у медијима, знамо из искуства да едукација о здравственој писмености у учионици игра важну улогу у превенцији пушења међу младима и желимо да помогнемо Србији и у том домену.”

Млади у периоду одрастања су у већој мери подложни експериментисању, самим тим и употреби дувана; због тога већина људи поцчиње са пушењем пре навршене 18. године живота.

Директорка организације Propulsion Вилдана Дрљевић Бољевић истакла је да је након фазе испробавања велика вероватноћа да ће млади постати редовни корисници дуванских производа, што даље води у зависност јер се у Србији пушење сматра „кул“ навиком.

Управо је наредни логичан корак ребрендирање онога што је „кул“ кроз школски систем и масовне медије”, нагласила је Дрљевић Бољанић.

Завод за унапређење образовања и васпитања акредитовао је програм обуке Mission:Oxygen 2.0. Обуке се ослањају на едукативне материјале у области медијске писмености развијене заједно са Министарством информисања и телекомуникација, а завршило их више десетина наставника широм Србије.

Програм реализује организација Propulsion у партнерству с амбасадом Аустралије.

Loading