ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Регионални састанак представника министарстава просвете Западног Балкана у Валони

Дводневни састанак представника министарстава надлежних за образовање у региону Западног Балкана и Регионалне канцеларије за сарадњу младих (RYCO) и Немачке организације за међународну сарадњу (GIZ), одржан је 15. и 16. јула 2021. године у Валони, Албанија, у оквиру пројекта „Шема школске размене ученика из региона Западног Балкана“. RYCO и GIZ представили су представницима министарстава пројекат који суфинансирају Европска унија (са износом од 4,5 милиона евра) и Савезна влада Савезне Републике Немачке (са износом од милион евра), а спровешће га RYCO и GIZ у наредне три године. На састанку је оцењено да министарства играју пресудну улогу у стварању окружења за школе у коме се омогућава сарадња школа у региону Западног Балкана и регионалне размене ученика.

Делегацију Министарства просвете, науке и технолошког развоја предводио је др Александар Јовић, помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције, који је нагласио да Министарство поздравља све регионалне иницијативе које имају за циљ јачање сарадње у региону и мобилност наставника и ученика, као и да пружа пуно подршку пројектима који за циљ имају регионално умрежавање школа.

Након кратке презентације рада RYCO и Пројекта, одржана је отворена дискусија о улози министарстава у Пројекту, о промовисању позива за школе, акредитацији обука за наставнике и могућим административним препрекама у реализацији пројектних активности. Поред тога, одржана је размена мишљења о планираној уводној конференцији и наредним корацима везаним за спровођење Пројекта.

Пројекат Шема школске размене ученика из региона Западног Балкана

Регионални пројекат „Шема школске размене ученика из региона Западног Балкана“  суфинансирају Европска унија (ЕУ) и Немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (BMZ), а спроводе га Регионалне канцеларије за сарадњу млади (RYCO) и Немачка организација за међународну сарадњу (GIZ) која спроводи активности у земљама оснивачима RYCO-а. Навдени пројекат, који ће бити спровођен у наредне три године са укупним буџетом од 5,5 милиона евра, биће усредсређен на подршку школама у погледу развоја и спровођења размене младих, као и на припрему шеме регионалне школске размене која ће омогућити ученицима основних и средњих школа (узраста 13-17 година) да учествују у дугорочном програму школске размене у оквиру RYCO-а. Поред тога, пројекат има за циљ даље јачање институционалних и организационих капацитета RYCO-а.

Loading