ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Регуларно протекао и други дан завршног испита

Други дан завршног испита, током кога су ученици осмог разреда полагали тест из математике, протекао је регуларно. Испиту је приступило 63.413 ученика, што је 99,5 одсто пријављених.

Полагањем комбинованог теста, сутра у 9 часова завршава се завршни испит, који ће ученици полагати у 522 школе.

Иначе, завршни испит данас је полагало око 1000 полазника који се школују по моделу Функционалног основног образовања одраслих (ФООО). Они су данас полагали завршни испит, као један једниствени тест, који садржи задатке из предмета Српски језик, односно матерњи, из предмета Математика и из предмета Биологија, Географија, Историја, Физика и Хемија,  као и опште компетенције, заједничке за све друштвене науке.

На завршни испит излазе сви ученици осмог разреда, па и они који су полагали пријемни испит за упис у специјализована одељења гимназија и уметничких школа, полазници програма функционалног основног образовања одраслих, као и ученици који су претходних година завршили осми разред, а до сада нису полагали завршни испит.

Ове године тестови се прегледају у 15 скенинг центара у Србији, што омогућава виши квалитет и брзину прегледања и мањи број прегледача. Уведено је двоструко прегледање сваког задатка, чиме је искључена свака могућност пристрасности, јер наставници не знају чије тестове прегледају.

И ове године све активности везане за завршетак основне школе, као и упис у средњу школу обављаће се без подношења иједног папира, једним логовањем на порталу mojasrednjaskola.gov.rs. За оне који не искористе предност онлајн опције, листу жеља могуће је поднети у папирном облику.

Прелиминарни резултати завршног испита, биће доступни на порталу Моја средња школа у петак, 1. јула 2022. године, док ће коначни резултати завршног испита бити објављени 5. јула. Листа жеља ће моћи да се поднесе, такође путем овог портала до 6. јула уз могућност неограничених измена и допуна. За оне који не искористе предност електронског подношења листе жеља, листу жеља могу поднети у папирном облику у школама 6. и 7. јула 2022. године.

Родитељи ће 13. јула на порталу имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама, док је упис од 14. до 20. јула.

Loading