ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Рекордно интересовање школа и компанија за дуално образовање у Нишу

Караван образовања „Дух младости” стигао је у Ниш, 11. град у коме је успешно настављена промоција дуалног образовања. Током манифестације ученици, али и родитељи и други заитересовани су имали прилику да се упознају са Националним моделом дуалног и предузетничког образовања.

Уочи отварања Каравана саветница министра за дуално образовање доц. др Габријела Грујић је истакла да су млади који су се определили за дуално образовање на правом путу.

Наш Национални модел дуалног и предузетничког образовања препознат је као лидер међу земљама у региону. Поносни смо на то, али важније од тога је да су наши млади, који су се определили за модел дуалног образовања, препознали тај квалитет. Поред важног фактора синергије између теоријских знања и учења кроз рад у реалном радном окружењу наши млади ће моћи да развију своју идеју кроз пројектно образовање. Негујући тимски дух, са развијеним критичким и креативним мишљењем учиниће нашу, српску привреду, јаком и конкурентном на светском тржишту, изјавила је Грујућ.

Присутнима се обратио и државни секретар проф. др Владимир Џамић који је истакао да је приоритет Министарства да млади остану у Србији.

Од 1. октобра крећемо са читавом серијом дискусија на тему унапређивања предузетничког образовања у систему високошколских институција у оквиру националног модела студентске праксе под називом „Мој град, мој избор, моја каријера“. Главна идеја је да као Министарство предузмемо активнију улогу и помогнемо младим људима да пронађу радно место, рекао је Џамић.

Директорка Центра за дуално образовање Привредне коморе Србије мр Мирјана Ковачевић истакла је значај образовања кадрова за занимања која су потребна привреди.

Сви ђаци који се определе за уписивање профила креираних по моделу дуалног образовања добиће могућност да реализују рад и учење боравком у реалном радном окружењу. Овде, у Нишу, преко 30 компанија пружило је подршку и примиће ученике за 6 радних профила међу којима су модни кројач, бравар заваривач, елекртичар, индустријски механичар…, рекла је Ковачевић.

Градски већник за образовање Бојан Крстић истакао је да пракса наставу чини занимљивијом и помаже ученицима да се боље снађу у радном окружењу.

Развој дуалног образовања је нешто на шта сви треба да обратимо пажњу, јер без добре праксе, а само теоријом не можемо створити добре генерације. Да се Ниш посебно бавио овим показује и све већи број школа које су се прикључиле моделу дуалног образовања, као и све већи број установа и приватних предузетника који у њему учествују, назначио је Крстић.

У име организације “Spirit of youth” присутне је поздравио регионални директор Александар Ђорђевић.

У оквиру манифестације одржана је и панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања на којој су учествовали саветница министра за дуално образовање доц. др Габријела Грујић, државни секретар проф. др Владимир Џамић, директорка Центра за Дуално образовање мр Мирјана Ковачевић.

На дискусији су се представиле и школе укључене у дуално образовање међу којима су Прехрамбено-хемијска школа, ЕТШ „Никола Тесла“, Угоститељско-туристичка школа, Машинска школа, ЕТШ „Мија Станимировић“, Трговинска школа и Правно-пословна школа из Ниша. Такође, у дискусији су учествовали и представници компанија укључених у систем дуалног образовања.

Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3, као и да учествују у акцији „Згиб зона“, у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи.

 

 

Loading