ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Директор за истраживање и иновације Европске комисије у Београду

Директор генералног директората за истраживање и иновације Европске комисије Роберт-Јан Смитс  састао се данас са представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја у циљу упознавања са досадашњим радом Министарства, као и конкретизације даљих заједничких активности.

На састанку одржаном у Министарству  в.д.помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције Виктор Недовић говорио је о успеху Републике Србије у програму Хоризонт2020,  Стратегији паметне специјализације и Акционом плану за имплементацију националне стратегије у области науке и иновација.

,,Захвални смо што сте препознали потенцијал Србије и што сте учинили част овом посетом. Задовољство је имати прилику да директно разговарамо са особом која кроји научно-истраживачки свет којем тежимо’’, рекао је господин Недовић додавши да је перформанс Србије у програму Хоризонт 2020 постао видљив и да ,,напокон имамо видљиве, опипљиве резултате финансираних пројеката’’.

Током састанка било је речи и о научно-истраживачком систему и реформи како образовања тако инауке. ,,Започели смо велики посао. Промена финансирања научно-истраживачког система подразумеваће и трансформацију института; предстоји нам огроман и важан посао, а пре свега дефинисање методологије за самоевалуацију и евалуацију свих иституција научно-истраживачког система’’, нагласио је Никола Танић, в. д. помоћника министра за науку.

Државни секретар Ана Ланговић Милићевић, током разговора са представницима Европске комисије, а у вези са тренутним стањем науке и плановима чему Министарство тежи, истакла је да “Србија активностима које су у току показује да чврсто стоји на путу даљег интегрисања у Европски истраживачки простор“.

,,Заиста сам фасциниран оним што видим током моје прве посете Србији. Резулатти које постижете, научни потенцијал који имате, али и, можда најважније, креативни млади људи који инспиришу својом креативношћу заиста су учинили овај дан невероватним“, рекао је господин Смитс захваливши се на конкретној и свеобухватној агенди обиласка Београда.

О предстојећим активностима у домену ИТ сектора говорили су представници Министарства државне управе и локалне самоуправе. Стефан Баџо, саветник министра у Министарству државне управе и локалне самоуправе назначио је колико држава улаже напора у редефинисање положаја малих и средњих предузећа истарт ап компанија, са једне, и важност реформе образовања и јачања ИТ вештина током формативних година у основној школи, са друге стране.

У току посете Београду, Роберт Јан Смитс посетио је Фонд за иновациону делатност и био у прилици да упозна четири компаније (добитнице различитих грант шема) али и да разговара са директорком Научно-технолошког парка Београд, Горданом Грговић Даниловић. Приликом посете НТП Београд, господин Смитс посетио је и три старт ап компаније које су станари Парка. Такође, након посете компанијама, Роберт Јан је разговарао са представницима Српске академије наука и уметности, Ректората Универзитета у Београду као и са представницима научне заједнице наше земље. Посету је завршио обиласком изложбе посвећене  учешћу Србије у Хоризонт 2020 програму у организацији Центра за промоцију науке.

 

Loading