ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: 16 милиона евра за опрему за 20 института

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете науке и технолошког развоја Бранко Ружић уручио је Институту за међународну политику и привреду хардверску и софтверску опрему којом Министарство просвете, науке и технолошког развоја, уз подршку Светске Банке и Европске уније, помаже и подстиче процес институционалне трансформације института.
У оквиру Пројекта SAIGE, обезбедили смо 16 милиона евра за трансформацију, стручну подршку и набавку опреме за укупно 20 института. У првом кругу биће подржано шест института, а до краја године ће се прикључити још њих 14“, рекао је министар.
Ружић је истакао да је овај институт поставио амбициозне циљеве да израсте у центар интелектуалне, стручне и јавне дебате о политици и економији у југоисточној Европи, да буде партнер Влади Републике Србије, али и осталим актерима јавног политичког и економског живота, цивилном сектору, као и међународним организацијама у научно-стручној анализи локалних, регионалних и глобалних политичких и економских прилика и развоју стратешких смерница.
Институт ће у сарадњи са међународним и домаћим тимом експерата, као и учешћем у програмима усавршавања, унапредити свој стратешки, правни и организациони оквир, додатно развити вештине за трансфер знања и управљање пројектима и интегрисати се у међународне научно-истраживачке мреже“ рекао је министар Ружић и додао да ће савремена хардверска и софтверска опрема омогућити убрзану дигиталну трансформацију и снажније повезивање са партнерима из сектора науке, политике и привреде. „Ово је прва инвестиција у техничко-технолошко опремање овог института у последњих 10 година“, рекао је министар.
Први потпредседник Владе и министар Бранко Ружић истакао је да је циљ Министарства и државе да наши институти спроведу неопходне унутрашње промене које ће омогућити да се искористи пун потенцијал наше научне заједнице и допринесе изврсности и релевантности научних резултата.Пројекат SAIGE подржава даљу реформу научно истраживачког сектора и програме Фонда за науку и Фонда за иновациону делатност. Поред тога што финансира научна истраживања преко фондова, SAIGE подржава и институционалну трансформацију института. Укупна вредност Пројекта је 84,5 милиона евра, а финансира се из кредита Светске банке и ИПА 2019 фондова. 
Loading