ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић честитао младим математичарима и физичарима остварене резултате на такмичењима

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић честитао је на постигнутим резултатима младим математичарима и физичарима из Србије који су учествовали на  Балканској олимпијади из физике, као и на Балканској математичкој олимпијади.

Наши ученици и студенти који се са такмичења враћају са медаљама чине нас поноснима, али смо свесни да иза тих успеха, исто као и у спорту, стоји много труда, одрицања и посвећености и њиховог и њихових професора. Пред вама је још много тога што ћете научити, а ми ћемо настојати да вам обезбедимо што боље услове. Знање и таленат који имате и које ћете стећи уложите да мењате Србију и свет набоље, рекао је Ружић.

На 37. Балканској математичкој олимпијади која је, у организацији Румунске математичке асоцијације, одржана онлајн, ученици Математичке гимназије из Београда  – Добрица Јовановић и Игор Енги освојили су златну медаљу, док су Урош Чоловић, Матеја Вукелић и Милош Милићев  освојили сребрну медаљу. Јован Аризановић из Гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша освојио је бронзану медаљу. Екипа математичара из Србије је проглашена и за екипног првака Балкана за 2020. годину у конкуренцији 11 званичних и седам гостујућих екипа.

Такође, ученици Математичке гимназије из Београда и Гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша освојили су медаље и на  2. Балканској олимпијади из физике, која је одржана на даљину од 24. до 31. октобра 2020. године. Такмичење је одржано у организацији Универзитета у Kрајови (Румунија) под покровитељством Балканске физичке уније и Европског друштва физичара.

Душан Бегуш  из Математичке гимназије освојио је златну медаљу и апсолутни је победник такмичења са освојеним максималним бројем поена. Ученик Гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша Алекса Ђорђевић освојио је сребрну медаљу, док је Милош Пурић, добио похвалу.

Loading