ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Јачамо сарадњу са Италијом у области образовања и науке

Министар просвете Бранко Ружић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и министаркa за високо образовање и истраживање Италије Ана Мариа Бернини потписали су данас у Београду Меморандум о сарадњи Србије и Италије у области високог образовања и науке.

Министар Ружић истакао је да ће овај Меморандум допринети још бољој сарадњи две земље у области образовања, науке, технолошког развоја и иновација.
Потписивању Меморандума претходио је састанак министра Ружића и италијанске министарке, а током разговора било је речи и о јачању сарадње Србије и Италије у области високог и дуалног образовања.

Министар је навео да у Србији послује велики број италијанских компанија и оценио да је важно да што већи број њих буде укључен у систем дуалног образовања.

Осим националног модела дуалног образовања у средњим школама, омогућили смо и студије по дуалном моделу“, рекао је министар и подсетио да је формирана и посебна Канцеларија за дуaлно образовање.

Министар је рекао да је све веће интересовање ученика у Србији за учење италијанског језика и да је због тога важно да се за њих створе додатне могућности, кроз размену ученика, летње кампове и центре за учење италијанског језика.

Ружић је подсетио да се двојезична настава на српском и италијанском језику реализује у Трећој београдској гимназији.
Министар Ружић затворио је данас форум за пословну и научну сарадњу Србије и Италије, који је одржан у Привредној комори Србије.

Том приликом потписана је и Декларација о сарадњи у области високог образовања, науке, културе и уметности.

Декларацију су потписали амбасадор Италије Лука Гори и декани пет универзитета у Србији – Универзитет у Београду, Универзитет уметности из Београда, Универзитет у Нишу, Универзитет у Крагујевцу и Универзитет у Новом Саду.

Loading