ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић на прослави 102 године Медицинског факултета у Београду

Министар просвете Бранко Ружић присуствовао је данас свечаности поводом прославе 102 године од оснивања Медицинског факултета у Београду и том приликом истакао да је овај факултет данас светски цењена и реномирана образовна и научна установа.

У време када су се водиле највеће борбе за оснивање Медицинског факултета, Београд је има 4 болнице са 788 места, 54 цивилна и 10 војних лекара. Када данас погледамо здравствени систем Србије, мрежу установа од амбуланти, домова здравља до најмодернијих клиничких центара, видимо и допринос Медицинског факултета у Београду који је све време образовао лекаре који су водили рачуна о здрављу нације. Касније су оснивани и остали медицински факултети, чији је допринос такође веома значајан, али београдски је био први и у извесном смислу ментор свим осталим факултетима“, рекао је Ружић.

Он је подсетио да Медицински факултет Универзитета у Београду броји данас више од 650 наставника и преко 5500 студената, као и да је Факултет своја врата отворио и страним студентима, да спроводи програм на енглеском језику, а прихватио је 148 стипендиста програма „Свет у Србији“ и „Србија за Србе из региона“.

Ружић је истакао да је развој Медицинског факултета био је у складу са временом и потребама друштва и да је у том смислу важна је синергија државе и универзитета.

Аутономија факултета и универзитета је велика вредност нашег система, али сарадња је нужна како би заједно унапређивали систем, очували квалитет образовања и учинили га доступним сваком младом човеку“, поручио је он.

Министар је подсетио да су у време у коме се родила идеје о оснивању првог Медицинског факултета, Србијом харале велике богиње, дифтерија, шарлах, туберкулоза.

Србија тада није имала довољно болница и лекара, али је имала визионаре попут др Милана Јовановића – Батута, који су били довољно свесни и одговорни и имали довољно снаге да реализују идеју о оснивању првог Медицинског факултета у земљи. Свест, одговорност и снагу показали су сви они који су кренули стопама др Батута и који су током пандемије КОВИД-а били уз грађане Србије. У овако добром одговору наших лекара и медицинског особља, целог здравственог система на пандемију, видим и заслугу Медицинског факултета у Београду.“

 

 

Loading