ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Национални модел дуалног образовања показује изузетне резултате у области ваздухопловства

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете науке и технолошког развоја Бранко Ружић и генерални директор компаније „MTU Maintenance Srbija“ Рајнер Бекер обишли су данас Ваздухопловну академију и изразили задовољство сарадњом и резултатима постигнутим на образовању кадрова неопходних за инвестицију MTU.

Министар просвете Бранко Ружић рекао је да се у Србија модел дуалног образовања на ниву средњих школа имплеменитра већ пет година и да је Србија учила од најбољих – Немаца, Аустријанаца и Швајцараца. Он је истакао да је национални модел концепта дуалног образовања препознат од кредибилног MTU-а са којом се сарађује у Ваздухопловној академији.

Имамо један заиста значајан споразум са компанијoм MTU, лидером у авио индустрији, практично правни оквир за оно што желимо да постигнемо – Ваздухопловни тренинг центар чији развој ће довести до тога да ћемо имати струковне инжењере, контролоре лета, пилоте хеликоптера и авиона… Све профиле који су значајни за технолошки најнапреднију грану привреде у Европи„, рекао је он.

Министар је објаснио да је припремљено 11 образовних профила из области ваздухопловства и авиоиндустрије који су усклађени са Агенцијом за ваздухопловну безбедност ЕУ  и оценио да смо по томе лидери не само у региону, него и шире.

До сада је уложено око 70 милиона динара у овај тренинг центар, а планирамо да већ за месец дана наставимо са улагањима која ће бити укупно 191 милион динара. Вредност опреме у центру биће око три милиона евра што ће значити да ће наша деце, будући стручњаци, стицати своја знања и компетенције на начин који је комплементаран свим образовним центрима ове врсте у Европи„, рекао је он.

Ружић је најавио да ће срадња са MTU бити проширена и на Техничку школу у Старој Пазови и изразио уверење да ће Ваздухопловна академија постати један од најквалитетнији центара у региону.

Директор компаније „MTU Maintenance Srbija“ Рајнер Бекер рекао је да је MTU задовољан брзином и поузданошћу оствареним у образовању кадрова у Ваздухопловној академији.

Ваздухопловна академија је 2019. године прве курсеве прилагодила нашим потребама. Захвалан сам на томе. То је било веома брзо урађено и сада имамо 73 ученика на курсевима који су посвећени авио моторима„, рекао је он.

Додао је да ће MTU, чији је центар у Србији у Старој Пазови, уложити 500.000 евра у Техничку школу, не само у образовање кадрова за потребе те компаније, већ и за друге профиле.

Концепт дуалног образовања у Србији развија се већ пет година, а до сада постоји око 50 образовних профила.

Кроз дуално образовање прошло је преко 10.000 ученика, а више од 800 компанија је изразило спремност и заинтересованост за сарадњу и тако направило синергију образовног система и потреба привреде.

 

 

Loading