ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић најавио ширење мреже педагошких асистената

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић најавио је да Министарство наставља са ширењем мреже педагошких асистената за подршку ученицима ромске националности и да је за школску 2022/2023. годину ангажовано још 10 нових.

Током разговора са представницима Националног савета ромске националне мањине Ружић је навео да ће ангажовање педагошких асистената у средњим школама бити приоритет у наредном периоду.

Он је подсетио да је Министарство у циљу јачања компетенција  250 педагошких асистената, финансирало и реализовало онлајн обуку „Обука за  педагошког асистента за децу и ученике ромске националности којима је потребна додатна подршка у образовању“.

Влада Србије показала је да брине о свим националним мањинама, укључујући Роме. Драго ми је да је све већи обухват ромске деце предшколским образовањем, основном школом, али и високим образовањем“, рекао је министар.

На састанку је било речи о ефектима других афирмативних мера подршке за унапређивање образовања ученика и  студената ромске националности што је довело до повећаног броја деце за 20% која похађају припремни предшколски програм и уписују се у основну школу.

Ружић је подсетио да афирмативна мера за упис на високошколске установе датира из 2003/2004. године,  као и да је до сада уз ту меру уписано укупно 1743 студента.

У школској 2021/2022. години одобрено је 1114 стипендија ученицима средњих школа у Републици Србији, који су припадници ромске националне мањине“, рекао је министар и додао да је једна од мера и додела бесплатних уџбеника за ученике из социјално/материјално угрожених породица.

Министар је изразио захвалност Националном савету ромске националне мањине на изузетној сарадњи у свим овим активностима.

Постојање добре сарадње потврдио је и председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић.

Састанку су присуствовали државна секретарка Анамарија Вичек, као и представници Националног савета Божидар Јовановић, Здравка Симић и Дејан Влајковић.

 

 

 

 

 

Loading