ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Наша дужност је да чувамо сећања на страдања у Другом светском рату

Министар просвете Бранко Ружић је поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, који се обележава 27. јануара, указао да је наша дужност да чувамо сећања на сва страдања и жртве, јер је то начин да сачувамо будуће генерације од оваквих опасности.

Историја и традиција наше земље сведоче да смо се увек супротстављали свакој неправди, а тако је било и у Другом светском рату када смо се борили против фашизма. Дубоко саосећамо са патњом и страдањем јеврејског народа и веома добро разумемо шта је Холокауст. Због тога смо дужни да свакога дана у години чувамо сећања на сва страдања и жртве“, рекао је министар.

Он је истакао чврсто опредељење и посвећеност да се никада не забораве трагични историјски догађаји.

Министар је навео да је у том контексту велики значај образовања, које негује сећања на жртве Холокауста и све жртве нацизма, јер је то начин да сачувамо будуће генерације од оваквих опасности.

Ружић је истакао да Министарство просвете пружа системску подршку наставницима и ученицима који реализују наставне и ваннаставне активности посвећене теми прошлих ратова, уз пијетет према жртвама свог, али и свих других народа.

Током школовања кроз часове одељенског старешине, грађанског васпитања, часове историје и друге наставне и ваннаставне активности код ученика се подстиче свест о значају поштовања људских права, вредновања људског достојанства, емпатији и равноправности, али уче и да препознају предрасуде и стереотипе“, казао је Ружић.

На Национално образовном порталу Завода за унапређивање образовања и васпитања од петка, 27. јануара 20233. године ће бити активна страница на којој ће наставници моћи да пронађу материјале о овој теми, а коју је покренуло Министарство просвете.

Министарство интензивно сарађује са међународним институцијама као што су Меморијална установа жртава и хероја Холокауста у Јад Вашему (Израел), Музеј и центaр за документацију (Le Memorial de la Shoah, Париз) и Центра за документацију и истраживања Централне Европе – „Centropa“ (Берлин).

Loading