ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Настављамо научно-технолошку сарадњу са САД

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић образложио је данас на седници Скупштине Србије Предлог закона о потврђивању Протокола за измену и допуну Споразума између Владе Републике Србије и Владе Сједињених Америчких Држава о научној и технолошкој сарадњи.

Сврха овог споразума између Србије и САД јесте јачање научних и технолошких потенцијала, ширење и развој односа између научних и технолошких заједница обе земље, као и унапређење научне и технолошке сарадње у областима од обостране користи. Главни циљ ове сарадње је размена идеја, информација, стручног знања и технологија у мирољубиве сврхе, као и заједничко учешће у научним и технолошким пројектима од обостраног интереса“, навео је Ружић.

Он је навео да се Протоколом омогућује не само наставак, већ и унапређење и интензивирање сарадње између српске и америчке стране у свим научноистраживачким и технолошким областима у наредних десет година.

Он је истакао да Споразум даје основу за размену истраживача, научника, инжењера и техничких експерата, организовање заједничких семинара, научних конференција и састанака, обуку и унапређење стручног знања истраживача, спровођење заједничких истраживачких пројеката и студија, успостављање партнерства између јавног и приватног сектора базираног на науци, као и успостављање других облика сарадње на научном, инжењерском и технолошком нивоу у базичним и примењеним наукама.

САД је крајем године иницирала продужење Споразума за још десет година.

Министар Ружић је истакао да је 3. марта 2021. године, у Музејском комплексу Михајла Пупина, у његовом родном Идвору са амбасадором Сједињених америчких држава у Србији Ентони Годфријем потписао Протокол за измену и допуну Споразума између Владе Републике Србије и Владе Сједињених америчких држава о научној и технолошкој сарадњи.

Loading