ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Woman lecturing students in a lecture theatre, student POV

Ружић: Настављамо улагања у инфраструктуру у високом образовању

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је поводом Међународног дана студената да ће бити настављена улагања у инфраструктуру у области високог образовања како би студенти добили још боље услове за учење и рад.

Осим реконструкције и изградње нових зграда факултета, предвиђена је и изградња нових студентских домова и проширење капацитета постојећих.

Министар је подсетио да је ове године унапређен и законски оквир и то усвајањем два важна закона –  Закона о студентском организовању и Закона о изменама и допунама Закона о високом образовању.

Закон о студентском организовању у центар ставља студента и што је посебно важно први пут је уређен положај и финасирање студентских организација.

Мислим да је ово веома важно нашим академцима, јер ће им помоћи да боље организују студентски парламентарни живот и омогући им да активно учествују у раду високошколских институција“, оценио је Ружић и додао да је овај Закон резултат веома добре сарадње Министарства и Студентске конференције Универзитета Србије (СКОНУС).

Ружић је поручио да је за унапређење области високог образовања веома  важна добра сарадња са представницима студентских удружења и организација.

Међународни дан студената обележава као симбол борбе за демократско друштво и боље образовање у знак сећања на 17. новембар 1939. године када су нацисти погубили 20 прашких студената који су протестовали против окупације.

Студенти су увек током историје били носиоци нових идеја, борили се за очување људских слобода, боље друштво и боље образовање. Свакој земљи потребни су млади  људи који ће својим знањем и талентом допринети економском и друштвеном напретку“, навео је Ружић.

 

Loading