ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Настављамо улагања у ученичке и студентске домове

Министар просвете Бранко Ружић најавио је данас да ће бити настављена улагања у ученичке и студентске домове, како би се младима обезбедили што бољи услови за боравак и учење.

Он је на отварању Прве међународне конференције ученичких и студентских домова југоисточне Европе, коју је организовао Дом за ученике средњих школа „Милутин Миланковић“, рекао да је ова конференција добра прилика да се анализирају изазови у раду ученичких и студентских домова, који су установе од великог значаја за сваку државу и друштво.

„Ученички и студентски домови нису само место, где млади након наставе проводе време, већ и њихова друга кућа и место где на најбољи начин развијају своје идеје и креативност. Због тога је улагање у установе ученичког и студентског стандарда један од приоритета Министарства просвете“, рекао је министар.

Он је нагасио да је у претходних 10 година, кроз пројекат „Образовање за социјалну инклузију“ изграђено, реконструисано, дограђено и опремљено укупно 15 домова за смештај ученика и студената чиме је обезбеђено 3082 нових места.

У девет ученичих домова у Свилајнцу, Трстенику, Крагујевцу, Чачку ,Шапцу, Лесковцу, Пожаревцу, као и у два дома у Београду, смештајни капацитет повећан је за 1867 места, док је у шест студентских домова у Крагујевцу, Суботици, Чачку, Ужицу, Палићу и Београду смештајни капацитет повећан за 1215 места.

У предстојећем периоду, како је рекао, након изградње нових објеката у „Студентском граду“ на Новом Београду биће обезбеђено 1.000 нових места за смештај студената, док ће завршетак изградње објекта студентског дома у Нишу повећати капацитет за још 400 нових корисника.

„Министарство просвете континуирано кроз програм расподеле инвестиционих средстава обезбеђених из буџета Републике Србије сваке године побољшава услове живота и рада у објектима ученичког и студентског стандарда. У радове и набавку опреме за ове потребе је од 2020. до 2022. године инвестирано 916 милиона динара“, рекао је он.

Loading