ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић обишао ученике из дијаспоре у летњој школи српског језика  у Научно-образовном културном центру  у Тршићу

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић обишао је данас у Научно-образовном културном центру „Вук Kараџић“ у Тршићу ученике из дијаспоре који похађају летњу школу српског језика и културе „Лето у завичају“.

„Министарство је први пут ове године организовало овакву летњу школу за ученике из дијаспоре, јер сматрамо да је важно да што боље упознају свој језик, културу и традицију“, рекао је министар Ружић и додао да су овакви центри  значајни као подршка ученицима, који желе да додатно унапреде својa знања, интересовања и способности.

Ружић је рекао да је кроз летњу школу овог лета прошло  190 ученика и 17 наставника из допунских школа у Италији, Француској, Немачкој, Швајцарској, Великој Британији, Словенији и Грчкој.

„Верујем да сте уживали у боравку у Тршићу и Научно-образовном културном центру и да сте имали прилику да се дружите и много тога лепог и корисног научите“, рекао је министар, који је присуствовао завршној приредби ученика.

Како је објаснио, кроз програм који је за њих припремило Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са др Марином Јањић, редовним професором Филозофског факултета у Нишу, ученици су на забаван и креативан начин продубљивали своја знања из српског језика, српске културе и традиције.

Ружић је најавио и да је у плану да се овакве радионице уврсте у редовни календар програмских активности овог центра, како би што већи број наших ученика из дијаспоре имао могућност да посетом Тршићу унапреди познавање српског језика и културе.

Он је подсетио да је и у Стратегији развоја образовања и васпитања до 2030. године постављен као посебан циљ унапређен однос према српском језику и књижевности, као основним елементима националног и културног идентитета и унапређивање школовања на српском језику у дијаспори.

Боравак ученика у овом Центру је бесплатан, а програме овог Центра у потпуности финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Loading