ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Образовно- васпитни рад на српском језику  у 16 држава

Образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству, који се остварује по Посебном програму основног образовања и васпитања,  у школској 2022/23. години проширен је на још две државе –  Руску Федерацију и Краљевину Шпанију, у односу на досадашњих четрнаест држава Немачка, Француска, Италија, Грчка, Белгија, Норвешка, Данска, Холандија, Луксембург, Малта, Јужноафричка Република, Словенија, Швајцарска и Велика Британија

Континуирано одржавање и развијање веза сваког припадника српског народа са својом матичном државом веома је значајно, а међу чвршћим и трајнијим везама управо су оне које се успостављају и развијају преко система образовања и васпитања младих нараштаја. Управо због тога, Министарство просвете, у сарадњи са Министарством спољних послова и Управом за сарадњу са  дијаспором и Србима у региону, настоји да континуирано шири образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству “, рекао је министар просвете Бранко Ружић.

На захтев српске заједнице у Москви и на основу предлога Амбасаде Републике Србије у Москви, школа  „Свети Ђорђе” у Москви, почев од школске 2022/23. године,  укључена је у  образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству, који је део система образовања и васпитања у Републици Србији.

И српска заједница у Краљевини Шпанији исказала је велико интересовање за континуирано организовање образовно-васпитног рада на српском језику и од ове школске године  у Краљевини Шпанији организован је образовно-васпитни рад на српском језику, као део система образовања и васпитања Републике Србије.

 

 

Loading