ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Полагањем државне матуре ученици ће имати више могућности да упишу неки од жељених факултета

Прво тестирање државне матуре спроведено је 28, 29. и 30. октобра 2020. године у гимназијама, средњим стручним школама и уметничким школама широм Србије, на одабраном узорку школа, ученика и задатака.  Првог дана, ученици су полагали српски односно матерњи језик( мађарски и босански), другог дана математику и трећег дана општеобразовне или стручне испите.

После завршеног првог пилот тестирања државне матуре, у коме је учествовало око 5000 ученика  и које је  обављено у 101 средњој школи, имаћемо више увида у то какав је квалитет испитних задатака. Након добијених резултата, радне групе ће радити на унапређивању квалитета испитних задатака. Следећим тестирањем, у мају 2021. године спровешћемо генералну пробу државне матуре у свим средњим школама у којој ће учествовати сви ученици трећих разреда. Полагањем државне матуре ученици ће имати више могућности да упишу неки од жељених факултета, изјавио је први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.   

На овим пробама ученици су полагали тестове под истим условима и поштујући исте процедуре као што ће бити на правим матурским испитима. Избор задатака је био прилагођен обиму градива које су до пробног теста ученици савладали, питања и задаци су били из области којима је обухваћен први и други разред средње школе.

У сврху праћења квалитета процеса и осигурања регуларности, надгледање првог пилотирања Државне матуре спровођено је током сва три дана трајања.

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Завода за унапређивање образовања и васпитања, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања и Пројекта државне матуре надгледали су квалитет спровођења ради унапређивања процеса и припреме пробне матуре која се планира у мају 2021. године, којом ће бити обухваћене све средње школе.

Генерација ученика средњих школа која се уписала школске 2018/2019. године прва ће полагати нове националне стандардизоване испите на крају средњег образовања.

Ученици који иду у четворогодишње средње школе – гимназије и уметничке школе – полагаће општу матуру, а они ученици који иду у стручне школе – стручну матуру  крајем школске 2021/2022. године.

Они ученици који похађају средње стручне школе у трогодишњем трајању полагаће завршни испит у школској 2020/2021. години.

На следећем линку можете прочитати више информација https://matura.edu.rs/pilotiranje/.

Loading