ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржана свечана Светосавска академија „Ризница Србије“

Химном „Боже правде“ у Београду је почела Светосавска академија 2023 „Ризница Србије“, којој су присуствовали премијерка Србије Ана Брнабић, министар просвете Бранко Ружић, Његово преосвештенство, Епископ Новобрдски, г. Иларион, министри, представници дипломатског кoра, представници верских заједница у Србији, представници црногорске Владе, директори школа и просветни радници.

Домаћин скупа, министар просвете Бранко Ружић рекао је да је прослава школске славе Савиндана, прилика да се позову сви ученици и наставници у Републици Србији, као и припадници српског народа у иностранству, да увек имају на уму осведочене вредности сазнавања и стварања, као и потребу да у име добробити појединца и целог друштва, свако од нас пружи свој лични пуни допринос.

Тиме се на најбољи начин стиче и чува свест сваког појединца о сопственом националном идентитету и на тај начин школа и школовање постају најчвршћа упоришта светосавља у нашем народу“, додао је министар.

Он је истакао да је задужбина Светог Саве, вековима жива и надахњујућа, да је вечна духовна постојбина српског народа, што сваке године изнова, прослава Савиндана, непорециво потврђује.

Биографи Светог Саве сложно сведоче да је млади принц Растко Немањић рано разумео кратковечност и варљивост овоземаљске славе, те је непоколебљиво презрео охолост и пролазност власти и дворске раскоши, каже Ружић и додаје да се окренуо заувек хришћанској бризи за душу и непролазним духовним вредностима.

У историји српског народа, како наводи, Свети Сава је први старешина самосталне српске цркве, први просветитељ, први законодавац, градитељ цркава и манастира, покретач уметничког и просветног стваралаштва у њима, први књижевник и биограф.

Управо то Савино величанствено дело било је темељ са кога се винула раскошна поетска легенда о Светитељу Сави, надахнута љубављу и поштовањем његовог народа“, навео је.

Ружић подсећа да је у својим причама, песмама легендама и другим умотворинама, српски народ стварао свога Светога Саву, праведника који поступа и пресуђује по народном моралном кодексу, учитеља који је свој народ научио свему што га је требало научити.

Данас немамо утисак да је тај венац коначно и довршен, јер личност и дело Светог Саве стоје као стално надахнуће, подстицај и изазов за виша духовна прегнућа, што најбоље доказује трајање светосавског наслеђа подареног српском народу”, рекао је министар.

Приврженост светосављу у нашем времену, истиче Ружић, подразумева да темеље будућности наше државе и грађанки и грађана, припадника свих националних мањина, поставимо тако да је образовање државни приоритет и доступно свима, да сваком појединцу пружи могућност да учи током целог живота и добије прилику за свој стални професионални развој.

Најважнији храм, који је најтеже подићи и који се увек мора изнова градити – јесте човек. Најтежи задатак пред којим се затекао Свети Сава, управо су били одговори на питања како пронаћи праве путеве да се оплемени, одухови, изгради и васпита наш човек. Вековима и данас, у нашем народу је доста оних који здушно, читавим бићем граде и подижу тај најважнији светосавски храм, међу којима свакако јесу васпитачи и наставници у систему образовања и васпитања Србије“, нагласио је министар.

Додао је да су искушења њиховог позива разноврсна, често и она која није увек могуће предвидети, а захваљујући, пре свега, труду и умећима васпитача и наставника, деци, ученицима и студентима у нашој држави било је једнако доступно и квалитетно право на образовање.

За такво прегалаштво у раду, васпитачи, наставници и професори завређују велико поштовање и захвалност свих нас, указује Ружић и додаје да ће држава са своје стране настојати да свим васпитачима, наставницима и професорима буду омогућени још бољи и подстицајнији услови за њихов рад у предшколским установама, школама и факултетима.

Чврсто верујемо, а то ће вечерас потврдити и учесници програма „Ризница Србије“, да ће васпитачи, наставници и професори на свим нивоима система образовања и васпитања, имати и убудуће надахнућа и снаге да остану на светосавском путу и одоле свим искушењима свог одговорног позива“, казао је Ружић.

Додао је да се очекује да васпитачи и учитељи у младим нараштајима утемеље и успешно развијају кључне људске и цивилизацијске вредности и драгоцену свест о свом националном и културном идентитету уз поштовање и чување културне различитости захваљујући чињеници да смо вишенационална средина.

Тиме ће васпитачи и наставници најдубље потврдити своју племениту просветитељску мисију, њену заснованост на духовној задужбини Светог Саве, првог и вечног просветитеља српског народа“, закључио је Ружић и најавио да ће вечерашњи програм бити другачији него претходних година, а да за циљ има да кроз сваки сегмент прикажу шта је наш образовни систем изнедрио – талентовану децу и посвећене наставнике.

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је да је Свети Сава показао да је знање стуб успешног друштва и јаке земље и додала да је данашњи дан и због тога важан за нашу земљу и друштву јер се управо на овај дан сваке године подсетимо колико је важно знање, колико је важна вера.

Премијерка је честитала свим добитницима Светосавских награда наводећи да је увек задовољство бити на Светосавској академији и подсетити се сваке године изнова шта нам је све Растко Немањић оставио у аманет.
Како је навела, поставши монах Сава, Растко је изабрао просветитељство уместо власти, одлучио се за моћ знања, уместо обичне моћи тога времена.

Према њеним речима, образовање и наука су поново постављени као један од основних и најважнијих приоритета у раду Владе Србије, као покретачку снагу за развој и јачање Србије.

У претходним годинама, подсетила је, направљени су важни искораци и иницијативе како би се унапредило образовање.

У свему ономе што смо до сада урадили наша основна идеја је била да децу и младе оспособимо знањем и вештинама које ће им бити потребне у будућности у свету невероватних и невероватно брзих технолошких промена и нове индустријске револуције“, рекла је Брнабић и додала је да су аналитичко расуђивање, иновативност, радозналост, љубопитљивост кључне особине за будућност.

Подсетила је да је то био разлог што је пре шест година уведено програмирање као обавезан предмет, проширен обухват ИТ одељења у средњим школама, а у гимназије уведени уметнички предмети. Како је додала ове године завршава се повезивање свих научних школских објеката, 1.800 њих на брзи, бежични интернет.

Настављамо да улажемо у талентоване, младе људе кроз програме стипендија у које годишње улажемо више од 25 милиона евра“, казала је Брнабић и додала да је велики помак омогућен увођењем дуалног образовања у програм.

Премијерка је истакла да васпитачи, учитељи, наставници чине окосницу образовног система, васпитања и просвете у Србији и њима, свима вама овде присутнима и онима који нас прате путем малих екрана, захваљујем се посебно у име Владе на свом вашем раду, труду, пожртвованости.

 

Један од приоритета у нашем раду је континуирано повећање плата и стално унапређивање услова рада. У том смислу, додала је да је више од 2.500 васпитача и 17.000 наставника у школама у Србији запослено је за стално, односно пребачени су са уговора на одређено време.

Брнабић истиче да је знање највећи капитал који могу имати један човек или земља.

Знање је нешто што вам нико никада не може одузети, што носите свуда са собом и што ће заувек представљати вашу предност у односу на друге. Знање јесте моћ“, поручила је премијерка.

Епископ новобрдски Иларион пренео је благослове и поздраве патријарха Порфирија за којег је подсетио да седи на трону Светог Саве, првог архиепископа СПЦ. Владика је навео да и патријарх Порфирије, по угледу на утемељитеља наше државе – Светог Саву, ових дана путује да би мирио, градио и децу Божију сабирао.

Када опростимо свима, када дамо простор другом и другачијем, када утихне суманута галама о томе како је моје ја најбоље, заправо једино, када схватимо да нас саборност избавља од робовања самоме себи као идолима, стећи ћемо разум онога који је рекао: „где су два или три сабрана у име моје, овде сам ја међу њима“. Одморни и сабрани умећемо да тешимо, просветљујемо, бранимо своје достојанство и када тргујемо и када преговарамо“, казао је Иларион. Пожелео је свима срећан празник, а посебно онима који, како каже, војују одсутну битку на пољу просвете за нашу младост и наше сутра.

У богатом културно- уметничком програму Академије учествовала су деца и ученици, а акценат је стављен на другарство и пријатељство. Они су делом и водили програм, приказали своје таленте у глуми и песми, а заједно са песником Љубивојем Ршумовићем подсетили смо се најлепших дечјих песама.

Светосавска академија завршена је Химном Светом Сави, у извођењу Павлине Јовановић, ученице 7. разреда из Основне школе „Доситеј Обрадовић“ из Ораховца и дечијег хора „Чаролија“.

У холу дворане организована је изложба ученичких уметничких радова из две средње школе „Техноарт Београд“ и „Школе за дизајн“, а пре почетка Академије, ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и хор Богословије „ Свети Сава“ одржали су мини концерт у холу дворане.

Дизајн позивнице и идејног решења овогодишње академије додељен је студенту Факултета примењених уметности.

ГОВОР министра просвете Бранка Ружића
ПРОГРАМ Светосавске академије

Loading