ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Ради се на унапређењу постојећих мера подршке образовању ромске заједнице

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић разговарао је са председником Националног савета ромске националне мањине Далибором Накићем и народном посланицом Сандром Јоковић о унапређивању услова за образовање ученика припадника ромске националности.

На састанку су разматрана питања повећања уписне квоте кроз афирмативне мере за будуће студенте Роме, повећање броја педагошких асистената који пружају подршку ромским ученицима и питање наставка подршке ромским ученицима средњих школа који примају стипендију од стране Министарства и у наредној школској години.

Министар Ружић је истакао да, поред афирмативног уписа у припремни предшколски програм, основну и средњу школу, Министарство унапређује све постојеће мере подршке образовању ромске заједнице израдом анализе потреба и проналажежењем нових механизама за финансирањем тих мера.

У складу са тим, Министарство пружа континуирану подршку и кроз пројекат „Премошћавање дигиталног јаза у Србији за најугроженију децу“ како би 30 основних школа оснажили за онлајн наставу формирањем дигиталних библиотека и Кутка за учење током наставе за време епидемије. Слична подршка је пружена и за 70 основих школа које су партнери у пројекту Дечије фондације Песталоци у којима се образује значајан део ученика ромске националности и ученика из социјално деривираних средина“, рекао је министар.

Ружић је рекао да је Министарство до сада набавило 2450 уређаја и 2400 интернет картица за ученике који немају приступ интернету и ИТ уређајима. Додатно, уз подршку Ромског образовног фонда и Фондације за отворено друштво набављено је и подељено 550 ИТ уређаја школама у којима се образују ученици ромске националности, а који нису имали потребну ИТ опрему за праћење наставе на даљину.

Инклузивни приступ и адекватна образовна и психосоцијална подршка биће приоритет Министарства и у наредном периоду, како би сва деца, ученици и студенти имали квалитетно образовање и у време пандемије“, нагласио је министар.

 

 

Loading