ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Радимо на развоју дигиталних компетенција

У Министарству просвете, науке и технолошког развоја интензивно радимо на развоју дигиталних компетенција ученика и развоју дигиталног образовања уопште, рекао је данас први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Он је на конференцији „Нова писменост за ново доба”  рекао да је циљ да се усмери пажња јавности на значај информационе, медијске и дигиталне писмености и да, кроз дискусију, допринесе њиховом даљем развоју.

Конференција је прилика да сагледамо наше полазне тачке – ресурсе и мере које спроводимо у овој области, као и да утврдимо шта нам је још потребно како бисмо повећали ефикасност и релевантност система образовања у овом домену“, рекао је министар.

Истакао је да су иновирани програми наставе и учења у основној школи увођењем два нова предмета – Дигитални свет и информатика и рачунарство.

Примењује се, како је додао, европски Селфи инструмент за самовредновање и процену дигиталних капацитета образовних установа, који чини кључни ослонац за израду квалитетних Развојних планова установе који треба да одговорно интегришу дигиталне технологије на нивоу целе школе, а посебно у сегменту наставе и учења.

Иновира се, како наводим, информатичка инфраструктура која омогућава интеграцију технологије у образовне установе, која подразумева убрзано опремање школа дигиталним уређајима и обезбеђивање њиховог повезивања на широкопојасни интернет

Јасно је да нас чека још посла у области дигиталне трансформације. Евидентна је потреба за јачањем капацитета устнова и запослених у образовању за успостављање хибридне наставе као интегралног дела традиционалног образовања и квалитетне онлајн наставе, у зависности од нивоа образовања и препознатих потреба“, истакао је министар.

Loading