ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Три године успешног рада Фонда за науку

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић честитао је данас Фонду за развој три године успешног рада и пожелео им успех у новим програмима које покрећу.

Фундаментална вредност свих ваших досадашњих пројеката је висок ниво научне изврсности, квалитет и иновативност идеја. Током три године колико постоји, Фонд је континуирано пружао подршку научно-истраживачкој делатности у Србији и на том пољу је остварио изузетне резултате“, рекао је министар.

Он је истакао да је оснивање Фонда за науку резултат стратешког опредељења Републике Србије да обезбеди подршку науци и научницима, на аутономан, транспарентан, ефикасан и непристрасан начин.

Посебно смо поносни због тога што својим радом подстичете развој талентованих и креативних младих истраживача и њихово укључивање у научно-истраживачке пројекте, сарадњу са привредом и међународним партнерима и тако показујете да улагање државе у образовање и науку доприноси развоју и напретку целог друштва, али и међународном угледу Републике Србије“, рекао је Ружић.

Рад Фонда, како је рекао, запажен је и у европском научном простору што је, између осталог, резултирало најпре чланством у организацији „Science Europe“, а потом и похвалама ове организације.

Чланство у овој међународној организацији омогућиће Фонду да унапређује будуће програме и процедуре, ствара нове прилике за наше научнике и креира заједничке програме са другим страним фондовима за финансирање научно-истраживачког рада“, додао је он.

Он је оценио да је нови програм „Идентитети“, који се данас представља, програм од јавног интереса за Србију, будући да се реализује у циљу стварања нових знања ради подстицања друштвеног, културног, уметничког и економског развоја, са циљем очувања и афирмације националног идентитета као дела цивилизацијске баштине.

Питање истраживања појединачних и групних идентитета у Републици Србији представља подухват од великог значаја, имајући у виду мноштво различитости и посебности унутар нашег друштва“, навео је он и изразио очекивање да ће бити велики број пријављених, а на крају и успешних пројеката.

Ружић је истакао да је улагање у науку, образовање и у иновације улагање у нашу будућност.

Навикнути на досадашње добре резултате Фонда очекујемо да ће се сјајни резултати наших научника и истраживача наставити и убудуће“, рекао је он.

Loading