ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: У Београду ће се усавршавати неурохирузи из целе Европе

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас на свечаности поводом обележавања Дана неурохирургије да се Клиника за неурохирургију може похвалити посебним резултатима и да ће захваљујући „ЕРАЗМУС програму“ Европске уније постати европски центар изврсности за лечење пацијената са повредама периферног нервног система, али и едукативни центар за усавршавање лекара из целе Европе.

Он је објаснио да је реч о пројекту вредном око милион евра који ће бити велики импулс за стицање нових знања наших стручњака.

Професор Лукас Расулић је успео у тешкој такмичарској борби са пројектима других европских медицинских центара да постигне  значајну победу. Захваљујући томе у наредних шест година млади специјализанти имаће велику прилику да се додатно стручно усавршавају у области лечења пацијената са повредама периферног нервног система. Бићемо и центар за едукацију неурохирурга других земаља, рекао је Ружић.

Одељење за хируршко лечење повреда и оболења периферног нервног система Клинике за неурохирургију једно од 30 којем су, у трци 260 пројеката, одобрена средстава у оквиру Пројекат „Academy for European Neurosurgical Excellence through Innovation and Diversity“ (AENEID) Програма „Алијанса знања“, који је део „Ерасмус плус“ програма који финансира Европска унија. Захваљујући овом пројекту Одељење за хируршко лечење повреда и оболења периферног нервног система Клинике за неурохирургију постаће едукативни центар за целу Европу.

Неурохирургија у Србији данас слави 97 година постојања. Прво отклањање тумора хипофизе кроз нос успешно је обавио проф. Миливоје Костић 31. октобра 1923. године.

Loading